Тръмп подкрепи протестиращите в Хонконг. Какъв ще е отговорът на Китай?

Според анализатори несигурността около търговските преговори между Пекин и Вашингтон ще се увеличи

17:39 | 28 ноември 2019
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Aris Messinis/AFP/Bloomberg
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Aris Messinis/AFP/Bloomberg

Китай има опит в отправянето на заплахи към други държави за налагането на реципрочни мерки. Китайското външно министерство отправи поредно предупреждение, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, който подкрепя протестиращите в Хонконг, съобщава Bloomberg.

По-рано през тази година Пекин отправи подобни заплахи, след като Вашингтон одобри продажбите на оръжия за Тайван, санкционира компании заради обвинения за нарушения на човешки права срещу етнически малцинства в Синдзян и включи китайската технологична компания Huawei в черен списък.

„Настояваме САЩ да престанат да се придържат толкова упорито към този политически курс или правителството ще предприеме контрамерки“, се посочва в позицията на китайското външно министерство. „САЩ ще носят цялата отговорност за последствията“, се допълва в съобщението.

Към момента китайските власти не са обявили кога точно може да последва отговорът им. Това показва, че Китай изпитва трудности да предприема мерки срещу САЩ, без да наранява собствената си икономика, чийто растеж достига най-ниските си нива от последните  близо 3 десетилетия.

Влиянието от търговските преговори

Мей Синю, анализатор в тинк танк под ръководството на Министерството на търговията в Китай, смята, че темата около Хонконг със сигурност ще се дискутира по време на търговските преговори между двете най-големи икономики. Според него Китай ще настоява САЩ да направят някои отстъпки по отношение на закона.

Той обяснява, че Китай ще подготвят контрамерки, но не се наема с прогноза какви точно ще бъдат те.

„Това със сигурност ще увеличи несигурността около търговските преговори. Но не е задължително, че ще се стигне до разваляне на сделката“, прогнозира той.

Но забавянето на преговорите изглежда като много вероятна възможност за отговор от страна на Китай. Без подписването на първата фаза от сделката, има риск САЩ да покачат митата върху китайския внос през средата на декември.

Вътрешна политика

За Китай законът представлява външна намеса във вътрешните работи на страната и би окуражил още повече протестиращите в Хонконг. „Търговските преговори са отделна тема, но отношенията между Пекин и Вашингтон може да се влошат“, твърди Хе Вейвен, сътрудник в Китайския център по глобализацията.

„САЩ са ударили суверенитета на Китай и със сигурност ще последва отговор от китайското правителство. За Китай суверенитетът е по-важен от търговията“, категоричен е той.