Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг

Пекин би реагирал ответно на този ход

08:36 | 28 ноември 2019
Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg
Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон, предназначен да подкрепи продемократичните протести в Хонконг. Пекин би реагирал ответно на този ход, пише германското издание Die Zeit.

Два закона относно Хонконг бяха подписани от американския президент Тръмп в сряда вечерта местно време. Първият - Закон за демокрацията и правата на човека в Хонконг, предвижда възможността за санкции срещу Китай при нарушаване на човешките права в Хонконг. Също така поне веднъж годишно Държавният департамент на САЩ трябва да установява дали Специалният административен район на Китайската народна република разполага с достатъчна автономия, за да може да отговаря на специалните търговски правила на САЩ, официализиращи статута на Хонконг като глобален финансов център.

Вторият закон забранява на САЩ в бъдеще да доставят сълзотворен газ, лютив спрей и гумени куршуми на полицията в Хонконг, се казва в изявление от Белия дом. Тръмп многократно се е обявявал за мирно решение в конфликта между Китай и Хонконг. В Хонконг изявленията от Вашингтон се интерпретират като намеса във вътрешната политика на Китай.

Отношенията между САЩ и Китай в момента са напрегнати на фона на тлеещия търговски спор. И двете държави си наложиха взаимни мита в размер на милиарди. Към момента Тръмп е оптимист по повод развръзката в търговския спор - според него разговорите за търговска сделка са в заключителната си фаза.