Търговската война между Китай и САЩ няма да приключи лесно

Вашингтон излъчва противоречиви сигнали преди президентските избори през 2020 г.

15:39 | 28 октомври 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Търговските отношения между САЩ и Китай станаха толкова наситени, че тяхното въздействие се усеща на финансовите пазари, в директорските бордове и дори при централните банки. Вашингтон и Пекин вдигнаха митата през август и инвеститорите се уплашиха, което предизвика официални обещания за възобновяване на търговските преговори. 

Но вероятно ли е САЩ и Китай да отстъпят, се пита на страниците на Financial Times Саймън Ийвънет, професор по международна търговия и икономическо развитие, и академичен директор на MBA програмата към университета в Санкт Гален, цитиран от Investor.bg?

Възможно е да се анализира тази стратегическа ситуация. За начало разделете този въпрос на три по-малки. Каква би могла да бъде приемливата основа за сделка? Какво може да предизвика сделка? И сделката ще бъде ли трайна? Нека разгледаме всеки от тези подвъпроси.

Икономически гиганти като Китай и САЩ не трябва да подписват сделки, освен ако не искат. Във всяко сериозно търговско договаряне въпросът „какво е в основата на сделката?“ се състои в това да се попитаме какво желае да направи всяка страна и в замяна на какво. Разглеждането на търговските преговори между САЩ и Китай единствено от гледна точка на реформите, които Китай трябва да предприеме, е безрезултатно. Връщането на американските мита към нивата отпреди търговската война вероятно няма да предизвика никакви ангажименти за реформи в Китай. Страната, която изисква спазване на международните правила, винаги плаща при търговски преговори, дори САЩ.

Идентифицирането на взаимноизгодни сделки изисква разбиране какво наистина иска всяка страна. Тук САЩ изпратиха смесени съобщения. Желаят ли САЩ Китай да прекрати нечестните търговски практики или да намали търговския си излишък с Америка? Или нещо друго? Липсата на яснота обърква изчисленията на Пекин и увеличава шансовете китайските предложения да не отговорят на очакванията на САЩ.

Резултатите от процеса също имат значение. Историята сочи, че китайските лидери държат на своята автономия – да не са командвани от чужденци има голяма стойност за тях. Публичната кампания от критики на американския президент Доналд Тръмп към китайската политика затруднява колегата му Си Дзинпин да прави отстъпки. В такъв случай поличбите не са добри.

Още по темата вижте в Investor.bg.