В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

С цифровите валути на централните банки ще се създадат нови съюзи в международните отношения

Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, В развитие, 21.11.2019

19:40 | 21 ноември 2019
Обновен: 20:13 | 21 ноември 2019

Централните банки могат да започнат сами да издават криптовалути или електронни пари. Процесът има потенциал да обезсмисли локалните валути на развиващите се държави. Това каза Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Драмалиев централните банки в западния свят няма да поемат по този път, което обаче би могло да се случи в Китай.

„Блокчейн технологията може да позволи на Китайската централна банка да създаде своя собствена криптовалута... Една такава стъпка би подтикнала САЩ и Европа също да се замислят“.

По думите на госта създаването на криптовалута би позволило на Пекин да се бори по-добре с корупцията, да повиши събираемостта на данъците, както и да упражнява много по-висок контрол върху икономиката, тъй като по този начин ще се знае кой за какво плаща пари.

„Опитът на Китай за създаване на криптовалута цели запазване на суверенитет на международно ниво и избягване от SWIFT системата, която е главно контролирана от САЩ“.

Драмалиев отбеляза, че китайската криптовалута е изражение на новата финансова система, която се създава, каквато е и инициативата на Facebook за дигиталната валута Libra.

„Ако Китай въведе своя криптовалута, американците биха се замислили дали да парират опитите на Facebook за Libra, или да ги подкрепят“.