В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тръмп е в изчаквателна позиция относно търговската сделка

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 13.11.2019

19:50 | 13 ноември 2019
Обновен: 19:50 | 13 ноември 2019
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес имаше известни спадове при щатските индекси. В последния час те преминаха леко на зелена територия. Възникнаха доста големи надежди сред инвеститорите относно вчерашното изказване на американския президент Доналд Тръмп - те се надяваха да даде повече информация относно търговската сделка. Това отбеляза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Тръмп внесе малко мрачни настроения. Ако не бъде постигната първа фаза на сделката, той значително ще увеличи митата на китайски стоки. Ситуацията е "всичко или нищо". Президентът иска да спечели на следващите избори. Анализаторите смятат, че е в изчаквателна позиция до средата или края на първото тримесечие".

"Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл затвърждава изказването си от последния ден на октомври, че ще наложи пауза на периода на разхлабвания", отбеляза Митренцев.

"От данните за индекса на потребителските цени в САЩ виждаме повишение. Фед върви към целта си за двупроцентова инфлация, в момента тя е на ниво от 1,8%".

Анализаторът не смята, че ще има волатилност на пазара относно процедурата по импийчмънт на Тръмп. "Консерваторите разполагат с мнозинство в парламента, няма какво бомбастично да се случи", поясни той.

Митренцев отчете и скока в стойността на новозенландския долар.

Гостът определи срещата на ОПЕК+ във Виена като най-важната по отношение на цените на петрола в рамките на оставащата част от 2019 г. Той уточни, че очакванията от срещата се противоречиви. "Саудитска Арабия настоява за нови съкращения в доставките. По последни данни от саудитския енергиен министър страната е достигнала максимума на съкращения в собственото си производство", изтъкна той.

"За октомври Саудитска Арабия са съкратили производството си си два пъти повече от очакваното. Ирак и Нигерия произвеждат повече от своите квоти. От друга страна, се появиха прогнози, че няма нужда от нови съкращения".