В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Работата по препоръките на Брюксел беше фасадна

Миряна Илчева, експерт в "Правна програма" в Центъра за изследване на демокрацията, "В развитие" 23 октомври 2019 г.

14:34 | 23 октомври 2019
Обновен: 15:50 | 1 юни 2020

Заключенията на мониторинговия доклад са хвалебствени за работата на властите – правителството, Висшия съдебен съвет, на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и т.н. Сигналът за отпадане на мониторинга беше отдавна очакван от наблюдателите, каза Миряна Илчева, експерт в "Правна програма" в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Тя обаче обърна внимание на факта, че всички си задават въпроса дали този Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) е имал някакво влияние върху процесите в България.

"Не може да се отмине и разочарованието от хвалебствената реторика в този доклад", каза още тя.

Според Илчева голяма част от работата по препоръките от МСП е била фасадна.

"Приемани бяха закони без отчитане и анализ на ефекта от тях. Най-големите скандали обаче са очертани доста правдиво от Брюксел – печално известният „Апартаментгейт“, както и драстичните посегателства срещу медийната свобода, но факт е, че отпадането на МСП се договаря от доста време на чисто политическо ниво", подчерта Миряна Илчева.

"България декларира в лицето на вицепремиера Захариева, че ще продължи работата и по съдебната реформа и по борбата с корупцията".

"Процедурите за отчетността на главния прокурор още се обмислят, но усилието за изработването им затъна в котерийните борби между тримата големи и откритата враждебност между главния прокурор и председателя на ВКС", посочи гостът.

Според нея рискът от обратимост на процесите е изключително голям – виждаме политическите боричкания в „независимата“ съдебна власт, както и раздираната от скандали изпълнителна власт. По нейните думи в такава институционална среда и приемани законодателни промени рискът от обратимост на демократичните процеси е съществен.

"Вратата ни към Шенген не е дори и открехната – корупцията във властта и интегритета на службите за сигурност не позволяват ясен хоризонт за присъединяване към Шенгенското пространство".

Цялото интервю вижте във видеото.