В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България изостава особено много в секторите на транспорта и енергетиката

Владислав Панев, финансов анализатор и съпредседател на Зелено движение, В Развитие 01.07.2019 г.

14:58 | 1 август 2019
Владислав Панев, финансист и съпредседател на Зелените.
Владислав Панев, финансист и съпредседател на Зелените.

През 2017 г. в България са действали 347 730 активни предприятия, с 0.1% по-малко от 2016 г. Бройката на предприятия е добра, по-големия проблем е, че малките компании (до дест работещи) наемат доста малко хора. Бъдещата икономика на България няма да е свързана със секторите, които са били актуални до 1989 г. Виждаме, че световната икономика е много динамична и ИТ-компаниите навлизат в практически всеки отрасъл. В енергетиката и транспорта има революция и ние като че ли изоставаме от тенденциите. Имаме проблем с квалификацията на кадри в различни сектори. Това е проблем пред нововъзникващи компании, които биха могли да отбележат бурен ръст и да заемат водещи позиции в своите пазарни ниши, каза Владислав Панев, финансов анализатор и съпредседател на Зелено движение в предаването В Развитие в водещ Вероника Денизова.

В България има такива компании, те се развиват изключително динамично и продажбите им често надхвърлят двойно и тройно предходните години. Те продължават да наемат нови работници и ще изядат старите мастодонти до няколко години. В отрасли като енергетика и минно-добивна индустрия има стагнация – там броят на наетите дори намалява. В ИТ-сектора броят на наетите нараства с 20% за две години, в транспорта този ръст е 10%.

„Големият проблем в сектор транспорт не е плана Макрон, а новите технологии и ние изоставаме от този процес“ каза Владислав Панев. „В енергетиката особено много изоставаме, защото там заради специфичните интереси на олигарси, на Ковачки и т.н. на практика имаме спирачка пред новите инвестиции. Виждаме, че днес в Португалия на търга за соларна енергия са постигнати цени от 3 стотинки на киловатчас. Същевременно ние плащаме по 18 стотинки на киловатчас на Ковачки, за да трови въздуха над Гълъбово чрез Брикел. Де факто ние субсидираме най-мръсните отрасли, вместо да освободим пазара, така че нови играчи да влязат на него."

Базата, от която трябва да се тръгне, е образованието. Там са нужни много инвестиции, за да може един ден 20-25-годишните не просто да откриват нови търговски или някакви нови фирми, а да откриват нови фирми с потенциал да станат шампиони с своите ниши и да произвеждат продукти и услуги с висока добавена стойност.

Българската банка за развитие предпочита да не си изпълнява функциите в последните години и особено под ръководството на Стоян Мавродиев, тя предпочита да финансира олигарси, каза Панев.
В България има достатъчно свободни бизнес ниши и страната е добра дестинация за старт-ъп компании. Новоткритите фирми през миналата година са около 40 хиляди, което е ръст спрямо две години назад, когато бяха 30 хиляди. От малките компании ще произлязат и бъдещите шампиони, не от фирми тип Кремиковци и ОЦК, които виждаме докъде стигнаха. Процедурите по закриване и фалит са прекалено бавни – отнемат месеци, понякога и години. Изключително важно е в една икономика активите да минават бързо от „болните“ в „здравите“ компании, за да може да се върти колелото.

За съжаление, виждаме, че IPO-тата в последните години са твърде малко и причините за това са две – липса на доверие и липса на ликвидност на пазара. Виждаме какво стана на пазара на облигации, където неизплащането на ангажиментите по определени емисии доведе до практическото му ликвидиране.

Повече вижте във видеото.