В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Можем да имаме 100 000 служители в автосектора и без завод

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria, В развитие, 19.07.2019

14:24 | 19 юли 2019
Обновен: 14:24 | 19 юли 2019
Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Автомобилният сектор у нас продължава динамичното си развитие, като увеличава приноса си към икономиката и пазара на труда. В момента  се реализират поредица от нови инвестиции. 2019 г. ще е следващата рекордна година с новоразкрити работни места, производствени мощности и инвеститори. Освен това най-вероятно в следващите 4 г. България ще достигне 100 000 работни места в автосектора и без да има автомобилен завод. Това заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

250 компании вече оперират в този бранш в България, 65 000 са разкритите работни места

"Ние догонваме източноевропейски държави като Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния. Тяхната икономика бе изтеглена от автомобилната индустрия. Бумът при тях се е случил преди 5, 10, 15 г. Сега вълната достигна до нас. Нашият бум се реализира в условията на променяща се индустрия и навлизането на нови технологии, а това е добър шанс. Виждаме ясно изразен тренд към разкриване на R&D центрове за нови технологии в автомобилната индустрия".

Големите производители в бранша ще имат повече софтуерни инженери, отколкото инженери по механика, уточни архитект Станиславов. "Това е и в основата на новата специалност мехатроника. Електрониката става все по-важна част от автомобила. За щастие това е една от силните страни на България", посочи още той.

Битката с Турция за завод на Volkswagen не е загубена, спомена още гостът.

"Индустрията претърпява промяна и тя не касае само електромобилите, а засяга автономните, свързаните автомобили и Индустрия 4.0".

Вече заработи новият R&D център на Bosh Automotive в България, съобщи Любомир Станиславов. "Неговото официално откриване ще бъде на 8 октомври. Там вече работят около 300 инженери и те се занимават с технологии за автономно шофиране. Новата компания Gestamp Етем произвежда алуминиеви профили за автомобилната индустрия. Те патентоваха успешно няколко продукта, включително алуминиева батерия за електромобили с краш-бокс системи", добави той.

"Във Враца едновременно се изграждат две или три автомобилни инвестиции. ND Electronics е авангардна германска компания, която е доставчик от второ ниво. "Теклас" ще изгради пети или шести завод в България на втора локация. В момента се изграждат 15-20 разширения на съществуващи заводи или нови инвестиции едновременно".

В България се произвеждат от тапицерии, седалки за волани, кожи, облицовки - т.е. текстилна индустрия, през механични елементи и компоненти, цели агрегати, до изключително сложни електронни компоненти, сензори, софтуер, отбеляза още Станиславов.