В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Хеле Торнинг-Шмит и Матео Ренци очертаха предизвикателствата пред ЕС на срещата с бизнеса в Гърция

Делян Петришки, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 16.07.2019 г.

16:51 | 16 юли 2019
Делян Петришки е пореспондент на Bloomberg TV Bulgaria на въпросната среща. Снимка: Pixabay
Делян Петришки е пореспондент на Bloomberg TV Bulgaria на въпросната среща. Снимка: Pixabay

Бившите премиери на Швеция и Италия се очертаха като две от водещите политически фигури на срещата на представителите на Европейския съюз (ЕС) с бизнеса в покрайнините на Атина. Двамата насочиха вниманието към добре познатите проблеми в европейската общност, като сигурността, климатичните проблеми и бюрокрацията. Пратеникът на Bloomberg TV Bulgaria в Гърция Делян Петришки присъства на въпросната среща, за да резюмира всичко по-важно в телефонен разговор с Вероника Денизова за предаването „В развитие“.

„Хеле Торнинг-Шмит постави редица проблеми, които стоят пред ЕС. Това са темите за сигурността, намирането на подходящо данъчно облагане и регулиране на дигиталната икономика и климатичните проблеми. Това са все предизвикателства, които, според Торнинг-Шмит, всъщност нито една държава сама по себе си не може да реши, а трябва да бъдат решени в рамките на европейската общност, пречупено през призмата на проблема с лидерството“.

Матео Ренци вижда основния проблем пред бъдещето на Европа в бюрокрацията, коментира още Петришки. По думите на бившия премиер на Италия „в ЕС не се решават важни въпроси, които са в интерес на обществото, а се дебатират маловажни неща“. Липсата на визия също е съществен проблем, коментира Ренци, цитиран от пратеника на телевизията, давайки пример с визията на Китай за Африка.

Още подробности от срещата в Гърция очаквайте във видеото.