Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II

Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС, Светът е бизнес, 15.07.2019

21:00 | 15 юли 2019
Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II заради процесa по смяна на ръководните постове в институциите на блока, който тече в момента. Сегашните управляващи в Европейския съюз (ЕС) едва ли биха взели решение за поканата ѝ във валутния механизъм, процесът най-вероятно ще бъде отложен. Това каза Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Присъединяването ни към еврозоната е свързано с много позитиви, но крие и немалко рискове, отбеляза Чобанов.

„България за момента не изпълнява критерия за инфлацията. Това, че равнището на доходите и производителността е по-ниско от средното за ЕС, определя и равнището на цените, които са по-ниски от средните. Процесът на догонване изисква бърз растеж на икономиката и цените, което може да бъде пречка пред изпълнението на този критерий“.

Гостът коментира и икономическата картина у нас. Според него българските граждани имат възможност да работят в страната, само че условията в българската икономика са по-скоро неблагоприятни за тях от гледна точка на заплащането.

„Това, което може да се направи, е да се опитаме да приближим средата в България до тази в развитите икономики чрез въвеждането на строги правила, които да привлекат и чуждестранни инвестиции... Хората трябва да бъдат стимулирани да работят и да спестяват. От това се нуждае България в момента“.

Ориентирането към косвени данъци, вместо към преки, е положителна стъпка, смята Чобанов. Диверсификацията на данък добавена стойност за различните продукти обаче е груба грешка, защото ще позволи повече измами, добави той.

„Ако има желание за промени, те трябва да са насочени към по-ниска ставка за всички стоки“.

Според госта към момента външни фактори влияят и поставят под съмнение икономическия растеж на България, като те са свързани със състоянието на част от търговските партньори на страната – Германия, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

Очаквайте видео материал с целия разговор.