В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фасилити компаниите имат недостиг на служители

В развитие, 03.03.2016

20:03 | 3 март 2016
Обновен: 20:06 | 3 март 2016
Лъчезар Петров, изпълнителен директор на Мундус Сървисиз
Лъчезар Петров, изпълнителен директор на Мундус Сървисиз

Лъчезар Петров, изпълнителен директор на Мундус Сървисиз и Бисера Иванова, заместник изпълнителен директор на същата компания за пазара на фасилити мениджмънт – управлението и поддръжката на сградите и сградния фонд - в предаването В развитие в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.  

Фасилити мениджмънтът е нова услуга, която се развива с бързи темпове, като на нашия пазар е набрала скорост през последните 7-8 години. Обемът на пазара в България е около 700 млн. лева, като първите 10 компании в бранша имат оборот от 62 млн. лева, като това е ръст от 20% за последните 2 години. На пазара има добра конкуренция, каза Бисера Иванова, позовавайки се на данни на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Ръстът на всяка от първите 10 компании на пазара е 10% за една година и има много възможности за развитие, налице е голям потенциал в пазара, допълни заместник изпълнителният директор Бисера Иванова.

„Разполагаме с доста сериозно портфолио от клиенти, като молове, летища, производствени предприятия, банкови вериги“, коментира Лъчезар Петров въпроса какви клиенти имат фасилити мениджмънт компаниите.

Липсата на работна ръка е сред предизвикателствата пред бизнеса, а друго такова е сивият сектор.

Вижте повече в целия разговор във видеото: