В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Забавянето на ръста в руската икономика няма да спадне под 1,2%

Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, 12.06.2019 г.

19:24 | 12 юни 2019
Обновен: 22:40 | 5 юни 2020
Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, 12.06.2019 г.

Руската икономическа действителност не е толкова мрачна, колкото се предполагаше в началото на годината, и дори прогнозите за забавяне в ръста на БВП се увеличиха до 1,2% през втората половина на 2019 г. Ръководителят на отдел Макроикономически анализи към Saxo Bank Кристофър Дембик сподели очакванията си за Русия в дистанционен разговор с водещата на „В развитие“ Вероника Денизова.

„Прогнозите за руската икономика са за ръст от 1,2%, което все пак е умерен ръст. Като цяло очакваме позитивни парични стимули от Руската централна банка (РЦБ)“.

Силният банков сектор е в основата на стабилността в страната, независимо от глобалните трудности, пред които е изправена една от най-силните икономики в света, коментира още Дембик.

„Данните за руските домакинства са доста положителни, предвид предизвикателствата и трудностите. Има добро потребление, въпреки полето за нарастване на вътрешното търсене“.

Очаква се и руската рубла също да поскъпне с оглед предвиденото свиване в производството на петрол, независимо от намеренията на правителството да не продължи споразумението си с ОПЕК, продължава макроикономическият анализатор.

Целия разговор може да видите във видеото.