В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще се промени ли Казахстан след изборната победа на Токаев?

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 11.06.2019

14:59 | 11 юни 2019
Обновен: 09:10 | 5 юни 2020
Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обещанието за приемственост на политиката на 30-годишното управление на лидера на Казахстан Нурсултан Назарбаев беше основният коз, помогнал на победата на президентските избори на наследника му Касим-Жомарт Токаев. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Изявите на Токаев до момента са на външнополитически терен, така че до голяма степен той е част от изграждането на политиката, която обеща да продължи, коментира Димитров.

„Победата на бившият премиер на Казахстан беше очаквана и сигурна, няма изненада в това отношение. Неясното по-скоро беше дали някой от опозиционните кандидати ще събере двуцифрен процент подкрепа и каква ще е избирателната активност“.

Казахстан се опитва да поддържа добри отношения с всички основни световни сили, но основен партньор за страната остава Русия, а за това е свидетелство членството ѝ в Евразийския икономически съюз, посочи гостът.

Казахстан очаква икономически ползи от членството си в съюза. За момента той обаче не е изцяло работещ, тъй като все още има митнически бариери между страните и не всички стоки се търгуват свободно. В Казахстан има общо мнение, че основният и единствен печеливш от съюза е Русия, чиято икономика е и най-голяма в рамките на обединението“.

Според Димитров не можем да очакваме резки външнополитически стъпки в политиката на новия лидер на бившата съветска република, както и сближаване с Пекин за сметка на Москва, въпреки недоволството ѝ от Евразийското икономическо обединение и членството ѝ в Шанхайската организация за сътрудничество.