В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дилемите пред Фед растат

Пазарен коментар на Велко Каменов, 02.03.2016

18:55 | 2 март 2016
Обновен: 19:49 | 2 март 2016
Автор: Кирил Петков
Велко Каменов, коментатор - Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Велко Каменов, коментатор - Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Статистиката за новите работни места в САЩ, извън селскостопанския сектор в частния сектор, достигат 214 хил. спрямо предварително прогнозираните 190 хил. Това надхвърля доста очакванията и продължава да дава поводи за размисъл на говерньора на Фед Джанет Йелън дали да не посегне към ново увеличение на лихвите в САЩ. Това каза Велко Каменов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира данните за трудовия пазар на САЩ в т.нар. частно на ADP, предхождащо официалната статистика, която ще бъде огласена на 4 март.

Макар че пазарите понижиха сериозно очакванията си за темпа на вдигане на лихвите в САЩ, тези данни, плюс още положителни данни, които излизат в Съединените щати от началото на месеца, увеличават натиска върху Фед. Реакцията на долара също не закъсня и доларовият спот-индекс достигна едномесечен връх, след като беше поевтинял през февруари.

Виждаме и известно увеличение на очакванията за вдигане на лихвите. Макар че те спаднаха до под 50% до края на 2016, което означава че пазарът не очаква вдигане на лихвите в САЩ през тази година, през последната седмица прогнозните очаквания леко се повишиха. Тоест, вече по-реалистичната прогноза, която пазарите очакват, е поне едно повишение.

Каменов коментира и спадът на безработицата и влиянието й върху ръста на заплатите в три големи икономики – САЩ, Великобритания и Германия. 

Вижте целия коментар: