В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Скандалът в Австрия – удар по десните антиимигрантски движения

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 20.05.2019

13:00 | 20 май 2019
Обновен: 14:05 | 20 май 2019
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно е, че случващото се на политическата сцена в Австрия е добре режисирано, още повече, че събитията са от преди години, а видеозаписът се изнася едва сега – седмица преди изборите за Европейски парламент. Така главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов коментира в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова избухналия скандал в европейската страна през уикенда след изтекъл видеозапис в медиите, показващ австрийския вицеканцлер, който обещава правителствени договори в замяна на финансиране на предизборна кампания.

„Канцлерът на Австрия Себастиан Курц даде интервю за вестник Bild в неделя, в което твърди, че зад режисурата на видеото стои Тал Зилберщайн, бивш ръководител на кампанията на социалдемократите. Курц посочи, че той е ползвал подобни методи по целия свят. Разбира се, това са твърдения, които не са доказани“.

Попов коментира и отражението на скандала върху десните антиимигрантски партии.

Това е силен удар върху тези движения, които се опитаха да се позиционират като благонадеждни управленски алтернативи на статуквото“.

Австрийската прокуратура обяви по-рано днес, че няма да започва наказателно производство, каза още Попов.

Европейските избори в Австрия ще се проведат в неделя (26 май), а предсрочните парламентарни избори ще бъдат през септември. При всички положения канцлерът ще има проблеми с управлението си до есента“.

Попов коментира и друга ключова тема от изминалата седмица – растящото напрежение между Вашингтон и Пекин след решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани на китайския технологичен гигант Huawei да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забраната нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност.

Технологичната компания Google обяви по-рано намеренията си да ограничи партньорските си отношения с втория по капацитет производител на смартфони в света... Напрежението беше подхранено и от новината, че редица американски производители на чипове, включително Intel Corp, Qualcomm Inc, Xilinx Inc., са заявили на служителите си, че преустановяват до второ нареждане доставките на китайското дружество“.

Действията на Вашингтон могат да забавят внедряването на критичната 5G структура навсякъде по света и имат потенциал да засегнат американските компании, които разчитат за растежа си на втората по големина икономика в света, коментира Попов.

Трябва да отбележим, че Китай има много възможности за реакция – страната има редки метали например, които биха могли да блокират цялата технологична дейност на Щатите“.

Вижте видео материала с целия разговор.