Австрия ще проведе извънредни избори след корупционен скандал

Хайнц-Кристиан Щрахе е предлагал на предполагаем руски инвеститор държавни договори срещу подкрепа за партията си

22:10 | 18 май 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Австрия ще проведе извънредни парламентарни избори, след като дясноцентристкото правителство беше хвърлено в криза след изтичането на видеозапис в медиите, показващ неговия вицеканцлер, който обещава правителствени договори в замяна на финансиране на предизборна кампания.

Президентът Александър Ван дер Белен заяви, че избирателите ще отидат отново до урните, след като консервативният канцлер Себастиан Курц отказа да продължи да управлява с националистическата Партия на свободата, неговия млад коалиционен партньор.

Курц обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата (АПС) след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде Bloomberg.

Курц заяви, че не е успял да постигне споразумение с АПС за продължаване на коалицията с АНП. Евентуална коалиция със социалдемократите пък не би позволила на австрийското правителство да провежда политиката си на ограничаване на държавния дълг и данъците, допълва AP. [Hidden Field]

„Достатъчно! Останах с впечатление, че АПС не иска да се променя", заяви Курц в официалното си изявление преди да обяви разпада на коалицията.

По-рано стана ясно, че АПС не иска да жертва министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, за да подкрепи управляващата коалиция, докато АНП на Курц изглежда е настояла да си върне вътрешното министерство, което по-рано беше неин основен ресор.

Страната изпадна в политическа криза след изтекли видеозаписи, в които се вижда как вицеканцлерът и лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на предполагаем руски инвеститор държавни договори срещу подкрепа за политическата си формация. След избухналия скандал и среща с канцлера Курц Щрахе обяви, че напуска правителството.

Разкритията бяха публикувани късно в петък в съвместен материал на германското списание Der Spiegel и германския вестник Süddeutsche Zeitung. Видеозаписът е бил създаден  преди парламентарните избори през 2017 г. На кадрите се вижда как Щрахе обещава на представяща се за племенница на руски олигарх жена държавни строителни поръчки за сметка на компанията Strabag, която обичайно почели повечето поръчки.

Клиповете са били записани във вила на остров Ибиса и на него освен Щрахе е записан с друг водещ политик от неговата Партия на свободата - Йохан Гуденус. Предполагаемата племенница на руски олигарх предлага да купи 50% от най-големия австрийски всекидневник KronenZeitung и да наклони редакционната политика в полза на партията на Щрахе, като в замяна той обещава държавни поръчки.

След избухването на скандала пък хиляди австрийци се събраха на протест във Виена с искане именно за нови избори. 

Резултатът от вота може да постави Курц, най-младия лидер на Европейския съюз, в неловка ситуация: той вероятно ще спечели изборите, но не с достатъчно голям резултат, за да управлява сам. Нова коалиция с Партията на свободата може да се окаже невъзможна след видеоскандала, било то поради липса на гласове или липса на подкрепа в партията на Курц.

В същото време канцлерът изгори мостовете към опозиционните социалдемократи, с които неговата партия управляваше в повечето предишни коалиции след Втората световна война. Курц изгради своя възход към властта, като се раздели с тази традиция, така че връщането към нея може да навреди на доверието към него.