Скандал в Австрия: Вицеканцлерът Щрахе в компроментираща схема с племенница на руски олигарх

Лидерът на АПС е под натиск заради тайно записано дискредитиращо видео

14:26 | 18 май 2019
Снимка: DiePresse.com
Снимка: DiePresse.com

Австрийският канцлер Себастиан Курц изключва по-нататъшно сътрудничество с вицеканцлера и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Това  става ясно от информация в медиите, позована на правителствени кръгове. И двамата политици възнамеряват да се обърнат към широката общественост.

Според медиите Курц планира да призове Щрахе към подаването на оставка. Австрийската информационна агенция APA съобщава, цитирайки кръговете на АПС, че десните популисти целят да продължат коалицията с министъра на транспорта Норберт Хофер като вицеканцлер. Нови избори обаче също не са изключени: в няколко австрийски медии се твърди, че Курц би прекъснал коалицията АПС. Все още няма потвърждение.

Лидерът на АПС е под натиск заради тайно записано видео. Според докладите на германските медии Spiegel и Süddeutsche Zeitung той е обещал на предполагаема роднина на руски олигарх строителни проекти в замяна на помощ в изборната кампания. Видеото показва Щрахе в разговор с жена, за която се твърди, че му се е представила като племенница на руски олигарх. Записите са изтекли в Süddeutsche Zeitung и скоро след това в Spiegel преди няколко месеца.

Видеото е от юли 2017 г. във вила на Ибиса, малко преди парламентарните избори. Мнимата племенница на олигарха казва, че желае да инвестира поне четвърт милиард евро в Австрия, както и в австрийската медия Kronen Zeitung, която подкрепи АПС в предизборната кампания. Таблоидът е доста влиятелен в Австрия. Süddeutsche Zeitung и Spiegel съобщиха, че Щрахе обещал на предполагаема рускиня в компенсация строителни договори. Съответно австрийската компания Strabag вече не е трябвало да получава държавни поръчки, а вместо това договорът за бъдещи проекти отива при компания на жената. Щрахе е предложил и лицензи за хазарт.

Опозицията в Австрия изисква оставката на Щрахе. Социалдемократическа партия на Австрия SPÖ говори в петък за "най-големия скандал" в скорошната история на страната. Либералната партия Neos очертава нови избори като "неизбежни".