В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фтикас: Изправени сме пред стратегическа игра на Русия

В развитие, 01.03.2016

20:21 | 1 март 2016
Автор: Investor.bg
Джордж Фтикас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джордж Фтикас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Меморандумът за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия беше подписан между Трансадриатическия газопровод (TAP) и „Газпром“. Той цели „съживяване“ на проекта ITGI между Италия, Гърция и Турция. Проектът „Посейдон“ представлява подводната част от ITGI, която свързва Италия и Гърция. Той играе много важна роля за българския газов пазар, защото компания, която стои зад него, действа като конектор между Гърция и България. Това коментира адвокатът Джордж Фтикас в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria

Меморандумът заменя и „други проекти“ в т.нар. Южен коридор - „Южен поток“ и „Турски поток“. Целта на меморандума е да развие, управлява и координира периферни регионални газови системи в Южна Европа и Балканите, докато целта на "Турски поток" и "Южен поток" беше много по-широка, а именно да пренася газ от Каспийско море до европейските пазари, коментира още юристът.

Към момента съществуват различни геополитически фактори, които влияят върху европейските, турските и руските пазари. Изправени сме пред една стратегическа игра от името на Русия. Подписването на меморандума на фона на настоящата нестабилна обстановка говори за много важни стратегически проекти не само за Русия, но и за целия Европейски съюз. Винаги трябва да имаме предвид, че ЕС има нужда от Русия като доставчик, а Русия има нужда от ЕС като клиент, заяви Фтикас.

"Реализирането на този меморандум ще бъде основа за създаването на енергиен хъб в Югоизточна Европа. България играе много важна роля в него, защото страната граничи както със Гърция, така и с Черно море", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: