В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Малкият и среден бизнес у нас все още не отчита необходимостта от киберзащита

Борислав Корчев, мениджър на екип информационни и комуникационни технологии, LIREX, В развитие, 09.04.2019

19:38 | 9 април 2019
Обновен: 00:30 | 6 юни 2020
Борислав Корчев, мениджър на екип информационни и комуникационни технологии, LIREX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За момента компаниите у нас се намират в двата крайни полюса, що се отнася до киберсигурността – от едната страна са големите дружества, които имат осъзната потребност от информационна сигурност и системи за нея, разполагат със съответните екипи и бюджет, но все пак страдат от кибератаки. В другия полюс са компаниите от малкия и среден бизнес, за които изглежда, че нямат потребност от подобна сигурност, тъй като те рядко са обект на такива заплахи. Това каза Борислав Корчев, мениджър на екип информационни и комуникационни технологии, LIREX, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Изглежда трябва да се случи нещо, за да може дружествата да осъзнаят потребността си от киберзащита и да започнат да инвестират в тази насока“.

Според Корчев проблемът за липсващите инвестиции на повечето фирми за киберсигурност може да бъде във всяко едно звено по веригата – в собственика, който няма желанието или разбирането да инвестира в подобни технологии, както и в самите хора, които се занимават с информационни технологии и обясненията им каква ще бъде бизнес ползата за собствениците и какво е необходимо да се направи.

Често се говори само за технологиите, а преките бизнес ползи се изключват“.

Набезите обаче са ежедневни, допълни експертът.

Има статистика, че на дневна база в световен мащаб се появяват около 4000 нови криптовируса“.

Целия разговор вижте във видео материал.