В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Валутната криза в Турция е вътрешна криза, задълбочена от външни фактори

Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors, В развитие, 13.08.2018.

19:02 | 13 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Валутната криза в Турция беше първоначално вътрешна криза, разширила размерите си в резултат на външни фактори.Това заяви Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Вътрешната криза беше породена от инфлацията, която стигна 16 %. С повишаване на ликвидността от страна на централната банка (до 6.7 лири за долар) турската валута не излиза от кризата. По отношение на финансовите пазари управниците на Турция не взеха правилното решение. Единственият начин за превъзмогване на инфлацията е още да се увеличи лихвеният процент с един премиум от 16 точки".

Хората очакват, че финансовият министър ще предложи нова икономическа програма, която да стабилизира вътрешния пазар, съобщи още анализаторът.

„Аз мисля, че до голяма степен става дума за вътрешна криза, която беше задълбочена от външни фактори - проблемите със САЩ, дипломатическите конфликти, митата върху алуминия. Ако Турция се беше съгласила да освободи американския пастор и да повиши лихвените проценти, щеше да е друго".

Това каза политическият наблюдател. Той посочи още, че в резултат от случващото се в южната ни съседка се наблюдава и валутна разпродажба на развиващите се пазари, в Южна Африка. Това каза Рендъл и уточни: 

"Според мен е преувеличено да се коментира разпространението на кризата в Турция върху развиващите се пазари, те имат друга характеристика.  Но през последната седмица кризата в Турция се развива много драматично и инвеститорите не смеят да рискуват с предприемане на действия с поглед в дългосрочен план".

Според госта финансовите пазари спорят върху възможното решение за изход от ситуацията – най-драматичното движение би било високото повишаване на лихвения процент с 5 - 6 базисни пункта, но това ще е трудно за хората в страната. А президентът Ердоган се опасява, каза още гостът, че повишаването на лихвения процент би задълбочило инфлацията. 

Банковата система и корпоративният сектор са стигнали дотам, че не могат да платят външния си дълг към партньорите, а това поставя в риск банките във Франция, в Испания, в Италия, които имат по-голяма експозиция в Турция, коментира анализаторът отражението на проблема.

Цялото интервю гледайте във видеото.