В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Изкуственият интелект ще направи човешкия фактор много по-важен

Катя Димитрова и Георги Иванов във В развитие, 17.04.2018

14:59 | 17 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Лекционният форум и наградите тази година са под мотото "послания, ангажираност, технологии". Това каза Катя Димитрова, председател на Българската асоциация на ПР агенциите в България (БАПРА) и собственик на агенция "Интеримидж", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. Димитрова гостува в студиото заедно с Георги Иванов, директор Глобален маркетинг и операции, Commetric, по повод лекционния форум BAPRA PR Summit, както се провежда за осми път, и BAPRA Bright Awards. 

"И за човека, и за изкуствения интелект вече е трудно да бъдат отделени истинските от фалшивите новини. Посланията и тяхното качество са номер едно. ПР-индустрията е човешка индустрия и нейната креативност е от голямо значение. За това втората ни тема е ангажираност - в хората, които работят в индустрията и в публиките".

Измерването на ефективността на ПР индустрията е изключително важна дейност, която разграничава стратегическия ПР от ПР-а, като комуникационна дейност в компаниите. Традиционното мерене все повече остава в миналото, допълни Иванов.

"Комуникационните специалисти до сега разчитаха на метрики като пенетрация на прессъобщения, колко медии са ги отразили, кои техни говорители са попаднали в медиите, на колко събития са присъствали и т.н. Всички тези метрики, част от традиционния арсенал на ПР индустрията, са абсолютно неадекватни за висшия мениджмънт на компаниите, който говори на друг език - финансовия. Измерването на ПР-бизнеса става все повече базирано на данни. Тук се намесва и изкуствения интелект, който дава възможност за обработка на огромните бази данни, които се генерират от медиите. Това става бързо и лесно, така че ПР-специалистите вече да разполагат с връзка между техните комуникационни усилия и реалите бизнес резултат на компанията".

Изкуственият интелект ще направи човешкия фактор много по-важен, защото той е този, който трябва да калибрира и да зададе машинното обучение, както и на ниво резултат пак човешкият фактор е този, който ще имплементира резултатите от изследванията, подчерта събеседникът. 

Каква е ролята на фалшивите новини в процеса? Възможно ли е алгоритъмът да разпознава фалшивите новини? Как се измерва ефективността днес?  Как се случва машинното обучение и имат ли предимство комуникационните индустрии? 

Повече вижте във видеото.