В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Имотните измами – все по-голям проблем, изискващ институционални решения

Адв. Светозар Арнаудов, В развитие, 31.05.2017

14:52 | 31 май 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно защитата на частната собственост в България не е ефективна, тъй като резултатите, общественото мнение, изследванията говорят именно за това.

Това заяви в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова адв. Светозар Арнаудов. Гостът в студиото коментира текущата ситуация около казуса, свързан със слабата защита на частната собственост у нас и все по-зачестилите случаи на имотни измами.

„Не съм съгласен с мненията, че в последните 2-3 години се наблюдава намаляване на случаите на имотни измами. Те все повече се увеличават и несигурността в обществото относно това, дали наистина са защитени правата на индивида като собственик, се засилва“, добави гостът в студиото, който все пак подчерта че стъпки за решаване на проблема се правят, но те не са достатъчни.

„Проблемите са два и те са институционални. На първо място - нотариусите и нотариалната дейност и на второ – вписванията, Агенцията по вписванията и имотният регистър. Защото няма как имот в България да бъде прехвърлен незаконно без да има две неща – нотариално изповядване на сделката и вписването й в имотния регистър“, посочи още адв. Арнаудов.

„Ако там се сложи една по-здрава спирачка, то тогава проблемът няма да съществува ли поне ще бъде намален в границите на санитарния минимум“, категоричен бе той.

Вижте повече: