В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Безалкохолната и нискоалкохолната бира са по-популярни от всякога

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, "В развитие", 19.06.2024г.

16:30 | 19 юни 2024
Обновен: 10:12 | 22 юни 2024
Автор: Антония Косева

Годишният форум на пивоварите на Европа и 39-тата европейска пивоварна конвенция събраха участници от 5 континента. Тези събития представят новостите и технологиите в бранша, като тазгодишното издание беше шесто подред. Най-интересните презентации бяха свързани с пленарни форуми с важни за индустрията дами, допринесли за нейното развитие. Също друг интересен аспект беше и технологичната част, показваща иновациите, които се имплементират в пивоварството. Това разказа Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

На конвенцията бяха представени и новости около съставките и вкусовете, но бяха разгледани и различни асортименти на бира. Тази година акцент бяха безалкохолните хмелови напитки, които стават все по-популярни и набират скорост сред потребителските предпочитания.

Радомирова разказа още, че на форума са били представени и специални дрожди за нискоалкохолни и безалкохолни бири, поради развиващия се интерес към тях. Смята се, че развитието им е един от стратегическите приоритети в бранша глобално. Наличието на нови европейски регулации, свързани с растителната защита, подтиква към различни от досегашните предложения, свързани със суровините на бирата - хмел и малц. 

Друга новост представена на ежегодното събитие беше направата на бири по рецептура, изготвена от изкуствен интелект. Технологията изготвя рецепти според предпочитанията на потребителите, като целият процес се следи в реално време, наблягайки на съхранението на пивото накрая. У нас наскоро в микропивоварна за първи път се имплементира новата технология, като тя е била ползвана за създаване на различни марки. 

Българското участие в събитията тази година беше дирижирано от Габриела Попова, която представи перспективите за растеж и да разказа до къде могат да достигнат малките независими пивоварни. Тя е единствената жена собственик и управител на пивоварна в страните от централна и източна Европа. 

"Колегата, с когото тя представя, е наследил пивоварната си от баба си, това ни подсказва, че женското начало продължава дори и в индустрията"

За да се подкрепят малките и микро пивоварни са приети облекчения за тях, при които те ползват намалена акцизна ставка.

В момента тече проучване на London Economics за приноса на индустрията към екологията. Тя преживя няколко големи срива през последните години, но сега отново се наблюдава подем, което води до откриване на много работни места. Бранша се развива в добра посока, а продажбите и производството са стабилни и с положителни резултати.

Предстои нов регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, който скоро ще влезе в сила. Там ще има много инвестиции, които ще трябва да се направят не само от този, но и от други браншове като хранително-вкусовата промишленост.

"В Европа консумацията на бира е 81 литра на глава на населението на годишна база", разказа още изпълнителният директор.

Пивоварите на Европа помолиха и за по-разбираща среда, която да е по-”мека” в някои от регулации.
Политиката за връщането на бутилките от бира пък ще стане още по-съобразна с природата. Всяка бутилка ще си има свой код и ще може да бъде проследена от излизането и на пазара до връщането или предаването и за рециклиране. На всеки върнал бутилката си ще му бъде наложена депозитна такса, за да му се възвърне стойността и.

 

Какви са новите технологии и за какво се използват те? Кои са тънкостите в бирения сектор? Ще бъдат ли приети още регулации?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.