В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българска крафт пивоварна си проправя път към света с помощта на BEAM пазара

Симеон Първанов, основател на Sofia Electric Brewing, „В развитие”, 25.01.2023

16:30 | 25 януари 2023
Обновен: 18:56 | 27 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Регистрацията на пивоварна в България е дълъг процес, това е много регулиран бизнес, в който държавата е основният ти партньор. Покриването на всички изисквания и работата с администрацията ни отне много време и много бели косми. Имаме изключително опитен главен пивовар, който дойде да работи при нас от една от най-големите крафт пивоварни в Европа, а в 40% от рецептите си използваме български малц от Чирпан, разказа Симеон Първанов, основател на Sofia Electric Brewing, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Компанията ни стартира по време на епидемията от Covid, първата година бяхме на загуба, но втората и третата година сме на печалба.

„Ние успяхме без допълнително финансиране да бъдем на печалба две години поред... На пазара сме пуснали 55 рецепти бира – тъмни, опушени, с плодове, а много от нашите клиенти са  жени... Изнасяме 50% от произведената от нас бира в Европа, предимно във Финландия, Италия и Франция. Изнасяме също и за Сингапур и Израел”, сподели събеседникът.

В България има много хора, които могат да си позволят крафт бира въпреки по-високата й цена и предвид по-слабото ѝ производство няма проблем за реализация на продукцията. Ако се направят по-големи пивоварни, те ще могат да доставят суровина на по-изгодни цени и с по-малко човешки капитал ще се произведе по-голямо количество бира. Тогава ще се увеличи процентът на крафт бира спрямо целия процент предлагана бира и тя няма да бъде единствено за тези, които имат пари.

Планът ни е да започнем да набираме финансиране, за да направим голяма пивоварна. Поставили сме си срокове и се надяваме след три години да го изпълним. Ще търсим необходимото ни финансиране от 7,5 млн. евро от бизнес ангели, от BEAM пазара и европейско финансиране.

Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка пазарът е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. При нас би трябвало да се достигне поне 3-4% в следващите 10 години, прогнозира Първанов.

Защо Sofia Electric Brewing беше избрана за победител в Demo Day на програмата Dare to Scale може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.