В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Трябва да изискваме много повече от новите евродепутати за по-добри позиции в Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие", 12.06.2024

16:45 | 12 юни 2024
Обновен: 17:38 | 12 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Очакването на африканските страни е културното и етническо разнообразие да бъде запазено и икономическото развитие да бъде в съзвучие с това разнообразие, което за големите индустриални страни е предизвикателство. Европа губи и то категорично водещата си роля на иновации и посока на развитие на света. В момента ние изглежда сме в някакво лимбо между голямата търговска война между САЩ и Китай. Трябва да изискваме от новите евродепутати много повече, за да укрепваме позициите си в Африка. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

На въпроса дали резултатите от изборите за европейски парламент, с изненадите, които поднесоха, променят външнополитическата линия, която ще се поддържа спрямо Африка гостенката коментира: "Не е тайна за никого, че Европа губи и то категорично водещата си роля на иновации и посока на развитие на света".

"В момента ние изглежда сме в някакво лимбо между голямата търговска война между САЩ и Китай, където те се борят за достъп и доминираща роля за Африка - за добива и разпределението на всички редки метали, които са необходими, за да продължи индустрията на тези страни като водеща. А Европейският съюз, като основен развиващ се партньор, който финансира в огромна степен образованието и здравеопазването в африканските страни, практически остава в една изчакваща позиция". 

"В момента това, което знаем, е разпределение по места, но нямаме лицата и за това е идеалния момент да коментираме няколко аспекта на приключилите в неделя избори", добави анализаторът. "Първият е, че не само в България, но и в ЕС подценяваме сътрудничеството си с Африка. След един период за опит за преодоляване на наследството от колониализма, след един период на много политическа коректност на онези седем страни, които са колониалните страни в Африка до 60-те години, тази свенливост, това изчакване, този опит за политическа коректност, опит за изваждане на лични изгоди за различните икономики, са в основата на нашия икономически неуспех в сътрудничеството".

"И онова, което виждаме в момента, е малко повече консерватизъм, малко повече риторика срещу сътрудничество с външни партньори и един опит за обръщане на погледа навътре към 27-те страни на ЕС, но тук е времето да споменем, че пренебрегвайки Африка, като наш партньор за развитие, не само ние сме основен партньор за развитието на Африка, а и Африка е основен партньор за нашето индустриално развитие".

Ако точно в момента на конституиране на европейските институции не се отнесем с необходимата сериозност, с внимание към позициите, които губим вместо да ги обърнем в наша полза през следващите няколко месеца, каза Румяна Дечева. "Много бързо Корея, Индия и различни други страни навлизат и заемат позиции, които дългосрочно (поне от столетие) са били европейски".

"Ще следим. Нямаме конкретни основания да бъдем притеснени, по-скоро като граждани на ЕС, като хора, които анализираме процесите и имаме интерес, трябва да изискваме от нашите бъдещи представители в Европейския парламент да бъдат по-активни, защото ситуацията е различна от това, което сме виждали в миналото". 

Етническите групи в Африка са много различни и именно това различие има отношение към онези договорености, които не бяха подписани между Корея и африканските страни, коментира още експертът. "Очакването на африканските страни е културното и етническо разнообразие да бъде запазено и икономическото развитие да бъде в съзвучие с това разнообразие, което за големите индустриални страни е предизвикателство. Европа се е опитвала и нерядко е успявала, като има прекрасни примери в това отношение, но сега Корея е на същия този горещ стол на изпитание - да се види дали те, като нов партньор на Африка ще успеят". 

Колко етнически групи има в Танзания и кои са най-значимите от тях? Какво е характерно за масаите - нрави, икономически модел, самоопределение? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.