В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След Тръмп пазарите се научиха да разделят политиките от думите на популистите

Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, "В развитие", 10.06.2024 г.

15:25 | 10 юни 2024
Обновен: 16:01 | 10 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Пазарите са леко надолу след проведените избори за Европейски парламент. Възходът на популистките партии не се приема като сериозен тревожен сигнал, тъй като пазарите се научиха, че има разлика между политическите приказки и действия, и че протестният вот може и да не доведе до драстични промени в политиката. Това коментира Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Пазарите се опитват да разделят политиките от думите. Преди Тръмп начинът по който хората възприемаха неговите думи беше - той потенциално може да бъде много опасен за САЩ, пазарите. Неговите политики не бяха особено от най-мирните, но много от  тези страхове не се сбъднаха."

По-голямо събитие за инвеститорите от изминалата седмица беше решението на ЕЦБ в четвъртък да намали лихвения процент с 0.25%. Това действие беше широко очаквано и предварително оценено от пазарите. По-сериозни трусове имаше в петък, когато бяха обявени данни за много силно представяне на трудовия пазар в САЩ, коментира Стойков.

С действието си ЕЦБ даде началото на цикъла на лихвени понижения, който трябва да обхване Европа, САЩ, и развитите пазари, където имаше повишения. За момента се очакват средно още две понижения в еврозоната и две понижения в САЩ до края на годината, или близки до тези варианти.

"Когато лихвите започнат да се покачват, те обикновено се покачват повече, отколкото са очаквали пазарите в началото на цикъла", каза Стойков, като историческите данни показват и обратното движение - лихвите да намаляват повече от първоначалните очаквания на пазарите.

ЕЦБ намали лихвите, въпреки че последните данни за инфлацията в еврозоната показаха леко покачване на цените. Една основна причина за инфлацията в САЩ и Европа бе прекалено бързото разрастване на баланса на ЕЦБ и Федералния резерв през 2020 и 2021 г. ЕЦБ бе по-агресивна в намаляването - от пика е свила баланса си с 30%, докато Фед сви само с 20%. Ефектът може да се наблюдава в нивата на инфлацията - в Европа беше по-висока, падна по-бързо и се задържа на по-ниски нива от САЩ. 

"Предвид че няма план за увеличаване на баланса на двете централни банки, а по-скоро за плавно намаляване, не се притеснявам, че инфлацията ще се завърне - по-скоро това е временно явление."

Фед е избрал политиката да не намалява баланса си прекалено много, но да държи лихвените проценти над очакваната инфлация. В исторически аспект реалните лихви в САЩ са били около 0.5%, каза Стойков. В момента се предполага, че поне в началото, намаленията на лихвените проценти в САЩ и Европа ще вървят в тандем, но Фед е вероятно да продължи да намалява до по-дълбоки нива и дори до 2026 г.
 
"Моите очаквания са еврото като по-стабилна валута, която винаги е имала по-стабилна инфлация, да се представи доста по-добре спрямо долара. Оптимист съм относно себестойността на еврото."
 
За какво ще следят инвеститорите на европейските пазари, как се представят DAX и S&P500, ще продължи ли тех секторът да изпреварва представянето на S&P500 и какво може да се очаква от заседанието на Фед може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.