В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако Фед не последва ЕЦБ с лихвите, може да има пренасочване на капитал към Европа

Андрей Стойчев, финансов анализатор, "В развитие", 06.06.2024 г.

15:00 | 6 юни 2024
Обновен: 18:54 | 7 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Европейската централна банка почти сигурно ще понижи лихвата си с 0.25% в четвъртък, като единственото неизвестно е дали и какви насоки за бъдещи намаления ще има в изказването на председателя на банката Кристин Лагард. Пазарите до голяма степен вече са изконсумирали новината, така че не може да се очаква директен ефект, освен ако понижението не е различно. Това коментира Андрей Стойчев, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Изненадата за финансовите пазари е, че това понижаване на лихвите започва от Европа, а не от САЩ или Великобритания. Обикновено, процесът е обратен - Федералният резерв реагира първо, в общия случай в синхрон с Централната банка на Англия. Но и там вече нещата отиват към понижаване на лихвите."

Фактът, че ЕЦБ предприема първи действия в сравнение с Фед, е добър сигнал, тъй като Европа има нужда от бързи действия, "било то във финансовия сектор, политически, или други", каза Стойчев.

"Със сигурност е добър сигнал и за европейските пазари и европейските инвеститори и това го видяхме в цените на акциите. Акциите на американските компании обикновено се раздвижват по-бързо, но този път европейските индекси отбелязаха подобаващо засилващите се спекулации за пониважанията на лихвите първо от ЕЦБ. При следващото събиране на Фед вероятно и там ще има нещо подобно - ако няма, тогава може да има малко по-сериозно преориентиране на инвеститорите към Европа от САЩ, което обикновено не се случва."

Според Стойчев Фед съвсем скоро ще сигнализира намерения за понижения на лихвите и в САЩ, което ще увеличи апетита на инвеститорите за по-рискови активи като акции.

Като цяло нагласите на пазарите и инвеститорите са положителни за паричната политика на ЕЦБ и важна в момента ще бъде готовността на банката за последващи действия, особено на фона на лекото ускорение на инфлацията в еврозоната, каза Стойчев.

Навлизането в летния сезон на отпуските в Северното полукълбо е вероятният двигател на последното повишаване на цените, така че то няма да е толкова притеснително за ЕЦБ, стига да е изолиран случай; ако инфлацията се окаже по-трайна, инвеститорите ще следят дали няма да има завой в политиката на ЕЦБ.

"Натискът на развитие на икономическата стабилност на Европа и това, че такива исторически високи лихви пречат на спокойното съществуване на иначе по-уравновесения европейски пазар, натежава над дори минимални отклонения в инфлационните данни. Тези данни ще останат като червена лампа за бъдещи по-внимателни действия."  

Как реагират пазарите и как се представят отделните сектори в Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.