В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Глобалните акции се насочиха към нови върхове преди данните за инфлацията в САЩ

Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие" 15.05.2024 г.

15:00 | 15 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалните акции се насочиха към нов рекорд след воденото от технологиите рали на Уолстрийт, на фона на оптимизма, че ключовият доклад за инфлацията в САЩ от сряда няма да подкопае аргументите за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв. Това коментира Силвия Климаки от Bloomberg Лондон в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Европейските акции поскъпнаха, а фючърсите върху акциите на САЩ бяха стабилни, докато MSCI All Country World Index продължи най-дългата си серия от печалби от януари. В навечерието на данните за индекса на потребителските цени в САЩ, S&P 500 напредна въпреки сигналите на Джером Пауъл, че лихвените проценти ще бъдат по-високи за дълго време.

Междувременно доходността на държавните облигации се понижи и показателят на долара се смекчи преди данните за потребителската инфлация. Основният CPI, който изключва разходите за храна и енергия, се очаква да се забави до 0,3% на месечна база от 0,4%.

Сред отделните търговци на акции в Европа, Burberry Group Plc се понижи, след като отчете спад в продажбите, повличайки сектора на потребителските стоки надолу. Акциите на ABN Amro Bank NV се понижиха с повече от 5% след непроменени насоки, докато акциите на финландската рафинерия Neste Oyj се сринаха при низходяща ревизия на маржовете на продажби за нейните възобновяеми продукти.

В САЩ ралито на меме акциите се очаква да продължи, като акциите на GameStop Corp. и AMC Entertainment поскъпват за трета поредна сесия.

При суровините петролът задържа ръста си от последните дни, след като доклад на индустрията показа свиване на запасите в САЩ, засенчвайки по-меката перспектива за растеж на търсенето от Международната агенция по енергетика за останалата част от годината.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.