Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европейските акции връщат блясъка си въпреки заплахата от китайските електромобили

Александър Александров, главен дилър във "Варчев Финанс", "Бизнес старт", 14.05.2024 г.

09:55 | 14 май 2024
Обновен: 10:44 | 14 май 2024
Автор: Даниел Николов

Очакванията за по-голям ръст на БВП на еврозоната, постоянен тренд за дезинфлация и по-бързото възстановяване на производствата на континента подкрепят позитивните нагласи на пазарите. Това се случва на фона на сигнали, че най-голямата икономика в ЕС започва да излиза от рецесията, а потенциал за ръстове има на всички пазари, коментира Александър Александров, главен дилър във "Варчев Финанс", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Siemens Energy води пазара в Германия с малко над 37% ръст за последния месец и има още за възстановяване. Adidas, която дълго време беше подценявана, води ръстовете в момента; Bayer също има силен потенциал. Германската икономика разполага с доста оръжия за възстановяване и мисля, че всички фронтове ще отбележат ръстове."

Автомобилният сектор на Европа се представя по-зле след ръстове в предишните месеци, но се е доказал, че има способността да се приспособява. Основната заплаха е конкуренцията на китайските производители, които започват агресивна експанзия в Европа и предлагат доста по-евтини модели, особено при електромобилите, каза Александров и добави, че се говори Европейската комисия да наложи наказателни мита за китайски.

Няма перспектива за трайно намаляване на геополитическото напрежение, така че прогнозите за отбранителните компании са добри.

В понеделник Франция обяви инвестиции от над 15 млрд. евро от Microsoft, Amazon, Morgan Stanley и други в страната, но това не оказа голямо влияние на френския пазар, който се представя добре, каза Александров.

"Въпреки че Германия все още има отрицателен растеж на БВП, тя има доста по-добри показатели. Франция изключително много амбициозно се бори да стане европейският финансов хъб след Брекзит. Франция определено е отворена за нови инвестиции, но самото събитие има политически нюанси, отколкото реално към икономиката и пазара. Перспективите пред Германия са по-добри - очакваният растеж на фондовия пазар във Франция от сега до края на годината е 8.5%, докато в Германия е 11.5%."

Завърна ли се манията по meme акциите в САЩ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.