В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ: Нетаняху трябва да се задоволи с постигнатата победа срещу Иран

Мартин Табаков, политолог, в "В развитие", 15.04.2024 г.

18:00 | 15 април 2024
Обновен: 11:26 | 17 април 2024
Автор: Антон Груев

Развитието на конфликта зависи от механизмите за възпиране, които ще бъдат използвани срещу Израел, като те зависят почти изцяло от Съединените щати. Тяхната реакция ще бъде много важна, защото те осигуряват огромна дипломатическа и военна подкрепа на Израел. В западните страни все повече се стига до разбирането, че докато не се стигне до създаване на някаква форма на Палестинска държава, военните действия ще се повтарят периодично. Това коментира политологът Мартин Табаков в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Последващото развитие на конфликта ще зависи от това какви механизми ще бъдат приложени за възпиране на Израел. Единствената държава, която може да направи това, са техният основен стратегически сътрудник – САЩ, които опосредстваха чисто логистично войната на Израел срещу „Хамас“ след терористичния акт на 7 октомври миналата година, каза Табаков.

Той допълни, че по-нататъшната ескалация ще зависи изцяло от Израел, но това решение ще бъде взето на базата на отчитането на евентуална американска съпротива.

Защото американският президент Байдън вече каза, че Нетаняху трябва да се задоволи с победата, която Израел вече е постигнал – това, че успяха да неутрализират почти всички средства, които бяха изстреляни от Иран. Американците казват: Това е достатъчна победа, не правете нещо повече от това.“

Табаков посочи, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е между чука и наковалнята. Според него, той знае, че голяма част от неговия политически капитал произлиза от по-твърдата му политика спрямо палестинските формации или Иран. Тази логика предполага, че той ще вземе някакви по-решителни действия, включително военни. В същото време той трябва да съобрази и американската позиция. Американците опосредстваха военните действия на Израел.

По-конкретно това значи, че осигуриха боеприпаси на Израел, защото това позволи на израелските дефанзивни сили да водят действия спрямо ивицата Газа и Хизбула. До скоро те осигуряваха и дипломатически гръб на Израел, като успяваха да парират опитите в рамките на Съвета на сигурност на ООН да излиза с определени резолюции.

На въпрос дали създаването на палестинска държава е по-близо, събеседникът каза, че подобни събития пречат на възпрепятства създаването на условия, които може да доведат до нейното създаване, защото дипломацията на практика се оказва неуспешна и минава на заден план. Табаков обаче каза, че в рамките на войната между "Хамас" и Израел няколко ключови държави като САЩ Великобритания и Франция са обявили, че процесът по създаване на палестинската държава трябва да бъде ускорен. Все повече западни държави осъзнават, че без създаване на палестинска държава, подобни военни действия ще продължат да се повтарят. 

Ще има ли други обединения в Близкия изток след удара на Иран, каква беше реакцията на значимите арабски държави след нападението срещу Израел? 

Гледайте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.