В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарите са спокойни, но при израелска атака срещу Иран това може да се промени

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", във "В развитие" 15.04.2024 г.

17:20 | 15 април 2024
Обновен: 14:35 | 29 април 2024
Автор: Георги Месробович

Пазарите изразиха спокойствие след атаката на Иран, тъй като се очаква ограничена ескалация, но ответна атака на Израел би внесла нестабилност. С оглед на геополитическите рискове не е изключено да видим цена от $2500 за тройунция при златото. Последните данни показват засилване на инфлацията в САЩ, а задачата на Фед се усложнява. Може да станем свидетели на лихвени намаления от страна на ЕЦБ, преди подобни действия на Фед, заради инфлацията в еврозоната и слабото представяне на германската икономика, това коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Обстановката на пазарите е динамична, като те очакваха атаката на Иран срещу Израел, по време на атаката пазарите бяха затворени, а по-късно се появиха новини, че ескалацията е ограничена, тъй като западните партньори на Израел обявиха, че няма да подкрепят ответен удар, каза Чаушев. Сега погледите са насочени към Близкия изток, защото атака срещу Иран или петролните запаси на страната от страна на Израел може да промени спокойствието на пазарите.

Изглежда златото се е насочило към цена от $2500 за тройунция, като достигна $2420 миналата седмица с оглед на геополитическите рискове. Гостът смята, че не е изключено да видим достигне до $2500, ако станем свидетели на ескалация в Близкия изток.

Инфлацията в САЩ се засилва, като последните данни показват по-високи стойности. Това би довело и до по-позитивни настроения спрямо златото от страна на инвеститорите. Ралито на стоковите борси прави задачата на Фед за сваляне на инфлацията до желаните 2% много трудна. В началото на годината анализаторите очакваха 6 или 7 лихвени понижения, а сега очакванията са за 2, като има и спекулации, че подобни намаления може и да не се случат през тази година.

Може да станем свидетели на лихвени понижения от страна на ЕЦБ преди подобни действия от Фед, заради добрата инфлацията в еврозоната и лошото състояние на германската икономика. Гостът не смята, че това ще повлияе на отношенията между Европа и САЩ, ако Джо Байдън остане президент и след изборите. Единствено ще окаже ефект на валутните пазари, тъй като понижения на лихвите от ЕЦБ биха отслабили еврото.

Уолстрийт е насочил погледи към предстоящите отчети на водещите технологични компании. Tesla се справя най-зле от така наречената „Великолепна седморка“, а инвеститорите и анализаторите не са оптимистично насочени към отчетите им. Очакванията са Nvidia да остане лидерът сред седморката, като не е изключено цената на акциите на технологичния гигант да достигнат до $1000. Борсовите индекси биват повлияни основно от геополитическото напрежение и основния лихвен процент.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.