В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Microsoft стана най-скъпата компания в света, а оптимизмът ще се запази

Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор, във "В развитие" 02.04.2024 г.

17:30 | 2 април 2024
Автор: Георги Месробович

Множеството дела срещу Apple и други технологични гиганти показват желанието на регулаторите по света да затегнат контрола. Правните проблеми не се очаква да се отразят на цените на акциите в дългосрочен план. Очакването е, че оптимизмът към вече най-скъпата компания в света Microsoft ще се запази, заради една от водещата им позиция в областта на изкуствения интелект и облачните услуги, това коментира Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Microsoft изпревари Apple по пазарна капитализация, превръщайки се в най-скъпата публично търгувана компания в света. Подобно разместване на позициите може да доведе до оптимизъм сред инвеститорите, каза Василев. Apple в момента има множество правни сътресения, като развитието им ще покаже как ще се отрази на компанията. Двата технологични гиганта са част от така наречената „Великолепна седморка“, към която има изключителен интерес. Тя бе двигател в основните индекси в САЩ.

Множеството дела срещу Apple и други технологични гиганти показват желанието на регулаторите по света да затегнат контрола. Гостът очаква, че може да има моментна реакция на пазарите от тези новини, но в дългосрочен план вероятността да има отражение на цените на акциите е малка. Ако се наблюдава забавяне, то гостът смята, че по-скоро ще се дължи на бизнес решенията.

Гостът очаква оптимизмът и представянето на Microsoft да се запазят, тъй като компанията е една от водещите в новите технологии, а търсенето е голямо. Лидерската позиция на компанията ѝ носи доста ползи, като концентрираното търсене.

„Ако видим данните става ясно, че напоследък има изключително висок интерес на домакинствата към акции. През последните месеци стана ясно, че конкретно в САЩ много по-висок от обичайното брой хора се пенсионират и изглежда, че те се възползват от доброто представяне именно на фондовите пазари. Това може да се разглежда като индикация, че има твърде висок интерес от непрофесионалисти, което исторически поне има склонността да съвпада с пикове на фондовите пазари. Популярността на един актив, когато достигне до хора, които са непрофесионалисти, то тогава може би имаме твърде голямо раздуване на вниманието, което не е задължително да е здравословно за бъдещето представяне.“

Гостът допълни, че е в такива ситуации е хубаво да се направи оценка на рисковете, които пазара крие.

Състоянието на фондовата борса има склонността да се използва, за да се покаже икономическата сила на САЩ. Наблюдава се, че данните за БВП в страната демонстрират нарастване. Но гостът смята, че може да открием някои слабости в икономическото представяне на северноамериканската държава, тъй като двигателите на доброто представяне най-често са износът, потребителското търсене и правителствените разходи. Вижда се забавяне при растежа на продажбите на дребно, а износът показва добри данни, но това може да се дължи на високите цени.

„Въпросът е какво се крие зад абсолютните стойности - дали с по-високи потребителски разходи хората си купуват повече стоки или стоките са станали твърде скъпи, което тласка този показател. Стигаме до правителствените разходи, които растат значително. Според мен САЩ се движи с изключително висок дефицит. Когато в БВП включим няколко компонента, ако някои от тях спадат, но един като правителствените разходи се изстреля и компенсира общия баланс, то може да имаме нарастване на този показател, но под него данните могат да крият повече слабости, които според мен виждаме в други данни.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.