В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Телекомите се надяват на корпоративния сектор за печалби от 5G

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "В развитие", 28.02.2024 г.

08:23 | 29 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Tелекомите по света бързаха да обявят пускането на 5G и изграждането на мрежите си от ново поколение, но сега пред тях стои огромно предизвикателство, свързано с монетизацията им. Предвид милиардите долари инвестиции, които операторите вложиха в тези мрежи и които тепърва предстои да направят, проблемът е наистина голям. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Тази година на Световния мобилен конгрес в Барселона, където традиционно се събират представители на телекомуникационната индустрия от целия свят, това е една от водещите теми и една от най-големите тревоги на мобилните оператори. В миналото, скоро след пускането на едно поколение мрежи, на MWC Barcelona вече започваше да се говори за следващото поколение. Сега ситуацията е различна, а телекомите и техните партньори не спират да говорят за проблема с недостатъчно добрия бизнес модел. Въпросът за 6G стои някъде в бъдещето.

Комерсиализацията на 5G започна през 2019 г., а в света вече има 1,5 млрд. потребители на 5G. За сравнение, при 4G мрежите това отне 9 години, коментира Ли Пън, корпоративен вицепрезидент и президент ICT продажби и услуги в Huawei.

По думите му в момента 20% от мобилните абонати в света използват 5G. Тези потребители генерират 30% от целия мобилен трафик и допринасят за 40% от приходите от мобилни услуги.   

„Предизвикателството пред телекомите е, че въпросът не е просто да се привличат нови крайни потребители, както беше при 3G и 4G. Монетизацията днес не може да се случва по същия начин, както при предходните поколения мрежи. Време е да включим и корпоративния сегмент“, коментира Тим Хат, ръководител проучвания и консултации, GSMA Intelligence.

Сега бизнесът може да се възползва много по-успешно от надградените 5G мрежи с помощта на още две ключови технологии – генеративният изкуствен интелект и облачните услуги.

Повече по темата може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.