В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

UBS възобновява обратното изкупуване заради интегрирането на Credit Suisse

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 06.02.2024 г.

14:00 | 6 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

UBS Group AG ще възобнови обратното изкупуване на акции през тази година, обещавайки да предостави на акционерите до 1 млрд. долара през второто полугодие, тъй като се стреми да преодолее интеграцията на Credit Suisse. Базираната в Цюрих банка заяви, че обратното изкупуване на акции ще започне след юридическото сливане на двете структури и се предвижда да надхвърли нивата преди поглъщането до 2026 г., според изявлението от вторник. Банката потвърди целта си за рентабилност за този период от време и увеличи размера на планираните икономии на разходи до 13 млрд. долара от около 10 млрд. долара преди това. Това съобщи Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Швейцарската банка замрази програмата си за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. долара, когато обяви подкрепеното от правителството поглъщане на местния си конкурент миналата година. Макар че сделката спомага за ускоряване на амбициите на UBS да доминира в глобалното управление на богатството, ръководителите предупредиха, че процесът на сливане на двете банки навлиза в най-трудния си етап през тази година.

UBS отчете нетна загуба от 279 млн. долара за трите месеца до декември, което е малко повече от очакванията на анализаторите. Ключовото звено за управление на благосъстоянието реализира печалба преди данъци в размер на 381 млн. долара, което е под прогнозите на анализаторите за 1,07 млрд. долара. Нетната стойност на новите парични средства в звеното възлиза на 21,8 млрд. долара, което е по-добре от прогнозите.

Клиентите ни повериха 77 млрд. долара нетни нови активи след придобиването“, заяви главният изпълнителен директор Серджо Ермоти в изявление, като допълни, че ще се съсредоточат върху преструктурирането и оптимизирането на обединените бизнеси.

През третото тримесечие инвестиционната банка на UBS отчита загуба преди данъци в размер на 169 млн. щатски долара, като по-високите основни приходи се дължат на глобалното банково подразделение. По-рано UBS сигнализира, че ще закрие около две трети от инвестиционната банка на Credit Suisse, докато поглъща бившия си конкурент, включително почти всички нейни операции по търговия, като част от плановете си да се откаже от бизнеси, които не съответстват на съществуващата ѝ стратегия.

Интеграцията е свързана с множество потенциални трудности - от закриването на позиции до управлението на правните задължения, наследени от Credit Suisse. През март миналата година UBS се намеси, за да спаси своя конкурент в рамките на подкрепена от правителството сделка.

Като част от тази сделка UBS получи държавна гаранция за загубите, свързани с определени активи на Credit Suisse, както и ликвидна подкрепа. Прекратяването на това гаранционно споразумение през третото тримесечие ще спомогне за намаляване на разходите за финансиране с около 550 млн. долара на тримесечие, заяви банката.

В перспектива UBS заяви, че очаква по-високи нива на клиентска активност през това тримесечие.

Очакваме също така инвестиционната банка да се върне към рентабилност поради подобряващата се пазарна активност, нарастващия банков портфейл и напредъка по интеграцията“, заявиха от UBS.

Cevian Capital AB обяви, че е натрупала дял от около 1,3% през декември, и според нея банката може да постигне възвръщаемост от над 20% върху материалния капитал след приключване на интеграцията. През януари председателят на UBS Group AG Колм Келехер сигнализира, че банката може да надхвърли заявената цел от 15%, въпреки че все още не се е присъединила изрично към Cevian.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.