UBS разбива банкови рекорди, докато поглъща Credit Suisse

UBS ще запази швейцарския бизнес на Credit Suisse, но ще оттегли марката

11:24 | 31 август 2023
Обновен: 11:24 | 31 август 2023
Автор: Мириам Балезу и Марион Халфтермайер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

UBS Group AG отчете най-голямата досега тримесечна печалба за банка през второто тримесечие в резултат на спешното придобиване на Credit Suisse и потвърди, че ще интегрира напълно местния бизнес на бившия си конкурент до следващата година.

Печалбата от 29 милиарда долара е резултат от счетоводната разлика между цената от 3,8 милиарда долара, платена от UBS за Credit Suisse, и стойността на баланса на придобития кредитор. Основната печалба за първото комбинирано тримесечие на UBS-Credit Suisse възлиза на 1,1 милиарда долара.

Почти три месеца след приключването на сделката, главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти работи по осъществяването на едно от най-големите сливания в глобалните финанси. Сделката беше сключена набързо през март, докато Credit Suisse се движеше към фалит, след като клиентите загубиха доверие в 167-годишната институция. Ермоти потвърди, че 3000 работни мества ще бъдат закрити само в Швейцария в резултат на сливането.

Задачата за интегриране вероятно ще включва още хиляди съкращения на работни места в световен мащаб и е изпълнена със законови рискове и потенциал за увеличаване на разходите. И все пак UBS вече разполага с повече от $5 трилиона клиентски активи, като в момента инвеститорите възнаграждават кредитора с най-добрата оценка от всяка голяма европейска банка.

Акциите на UBS скочиха с цели 7,2% след отварянето в Цюрих в четвъртък, след като спечелиха почти 40% тази година.

„Тази комбинация ще затвърди статута ни на водещ световен франчайз и такъв, с който нашият вътрешен пазар Швейцария може да се гордее“, каза Ермоти в съобщението за приходите в четвъртък. „Ние сме смирени от тази задача и отговорността, която ни е поверена.“

     UBS отбеляза нетни нови парични потоци от 16 милиарда долара през тримесечието;
     Изходящите потоци на Credit Suisse се забавиха до 39 милиарда швейцарски франка (44,4 милиарда долара);
     Банката вижда засилване на активността на клиентите и очаква новите притоци на активи да продължат.

Счетоводната печалба за тримесечието засенчва печалбата на JPMorgan Chase & Co. от 14,3 милиарда долара през първото тримесечие на 2021 г., съвременният рекорд за американските и европейските кредитори. Никола Пайен, анализатор в Kepler Cheuvreux, пише в бележка, че счетоводната печалба от 29 милиарда долара е по-малка от очакваната след оперативните загуби на Credit Suisse и корекцията на покупната цена, но стабилизирането на бизнеса се случва по-бързо от очакваното.

UBS сложи край на месеци на спекулации относно бъдещето на местното подразделение на Credit Suisse, което преди това беше най-печелившото от подразделенията. Двете банки ще работят отделно до планираното юридическо сливане през 2024 г., каза UBS. Марката Credit Suisse ще остане в сила, докато клиентите не преминат към системите на UBS, което се очаква през 2025 г. Bloomberg съобщи за решението за пълна интеграция на швейцарския отдел на Credit Suisse по-рано този месец.

Ветеран от UBS, който прекара първия си мандат като главен изпълнителен директор, превръщайки заемодателя в примерен мениджър на богатството след почти провала му във финансовата криза, Ермоти е наясно с политическата чувствителност около сделката с Credit Suisse, която беше върнат да наблюдава. В изненадващ ход този месец UBS реши доброволно да се откаже от предпазна мрежа, договорена като част от покупката, включително държавен предпазен механизъм от 9 милиарда франка (9,4 милиарда долара). Тази стъпка дава на банката повече гъвкавост, включително по отношение на вътрешните франчайзи.

Докато сигнализира за основната сила на своя бизнес, UBS сега подготвя инвеститорите за процеса на интегриране на своя съперник, който трябва да бъде „по същество завършен“ до края на 2026 г. Банката се стреми към съотношение разходи/приходи от по-малко от 70 % до края на 2026 г. Банката заяви, че вижда основната печалба преди данъци за групата през третото тримесечие на ниво на рентабилност.

"Резултатите на UBS носят две ключови точки от данни, сигнализиращи за успешното придобиване на Credit Suisse, стабилизиращо звено за богатство, и решението да се запази и интегрира местното швейцарско звено, което позволява на банката да се възползва от увеличения си мащаб и конкурентно лидерство на вътрешния пазар" пише Алисън Уилямс, старши анализатор на Bloomberg Intelligence.

По-рано имаше сигнали, че намаленията на активите на Credit Suisse могат да достигнат около 13 милиарда долара, а правните пасиви - до 4 милиарда долара през първата година от интеграцията.

UBS каза, че ликвидираното звено, в което се помещават бизнеси, прехвърлени от Credit Suisse, които не са съвместими със стратегията му, е имало приблизително 55 милиарда долара рисково претеглени активи в края на тримесечието. Банката е излязла от около 8 милиарда долара в позиции през тримесечието.

Кредиторът каза, че неговият глобален бизнес за управление на богатството продължава да бележи силни притоци, като сумата от 16 милиарда долара се смята за най-високата цифра за второто тримесечие от повече от десетилетие. Потоците от клиентски средства в отдела за богатство на Credit Suisse станаха положителни през юни. Това отчита последното тримесечие на Credit Suisse като независима компания.

„UBS очевидно е изправена пред огромна задача в преструктурирането на Credit Suisse, интегрирането на ключов персонал, задържането на клиенти и мигрирането им към собствените си системи, разрешаването на съдебните проблеми на CS и т.н.“, пишат в бележка анализатори от Vontobel Holding AG. „Това ще изисква значително време и внимание на ръководството.“

Швейцарският бизнес беше перлата в короната на Credit Suisse, печеливша котва, докато останалата част от фирмата се люшкаше от криза в криза през последните години. UBS отдавна сигнализираше, че предпочита да го запази, но политически опасения относно потенциално доминиращата му роля в страната усложниха решението. Решението за интегрирането му беше улеснено, след като UBS доброволно се отказа от предпазната мрежа, предоставена от правителството.

Комбинацията от UBS и Credit Suisse създава вътрешен гигант в Швейцария, като анализатори от Citigroup преди това изчислиха, че новата банка ще представлява около 35% от вътрешните депозити, 31% от корпоративните заеми и 26% от ипотеките. Тя ще се конкурира с банки като Raiffeisen и ZKB, кантонен кредитор, както и с повече от 200 други фирми.

„Конкуренцията на швейцарския пазар остава стабилна във всички наши бизнес дейности“, каза UBS в съобщението в четвъртък. „Кантоналните банки като цяло ще продължат да имат най-висок пазарен дял във всички съответни лични и търговски банкови продукти.“

Анализаторите посочиха, че местният бизнес на Credit Suisse, Swiss Universal Bank, вероятно струва много повече от цената, която UBS плати за целия си поразен конкурент. Банката беше лидер в инвестиционно-банковата дейност в Швейцария по отношение на стойността на сделката в продължение на поне десетилетие.

Запазването на местния бизнес и свързаните съкращения може да бъдат спорен момент, тъй като страната се подготвя за федерални избори през октомври.