UBS доброволно прекрати сделката с правителството за защита от загуби

Ленърд Кеншерпър, Bloomberg

15:00 | 11 август 2023
Обновен: 17:49 | 11 август 2023
Преводач: Мария Попова

Защо UBS го правят точно в този момент?

Това беше един утринен шок: средата на лятото е, а в 04:45 сутринта лондонско време получаваме извънредна новина!

Според мен, UBS са анализирали в детайли неосновните активи на Credit Suisse, портфейлът, който евентуално биха искали да свият и са си казали: „Добре, не е това, което очаквахме,“ и тогава са решили да кажат на швейцарското правителство, че няма да се нуждаят от тяхната помощ.

Това е много важно и за обществените настроения спрямо сделката, защото данъкоплатците не би трябвало да гарантират спасяването на една голяма банка, а такова е преобладаващото обществено мнение.

След сключването на сделката имаше много остри критики, които принудиха UBS да повтарят, че няма да използват буфера, който беше предоставен. Явно този буфер вече го няма. Това ли е смисълът за UBS?

Да, смятам, че е така. За тях беше много важно да решат този въпрос преди да отчетат печалбите си за второто тримесечие, нещо което беше отложено за края на август. Моментът е наистина важен за тях основно, защото искат да успокоят инвеститорите.

Изглежда за инвеститорите е имало силни тревоги около портфейла на UBS поет от  Credit Suisse.

През последните 3 – 4 години имаше доста неприятни изненади свързани с портфейла на  Credit Suisse и активите в него. Всички го знаем и затова е наистина важно сега да се каже на пазарите, че ситуацията не е толкова лоша, колкото е изглеждала преди.

Иронията е, че бившите директори на  Credit Suisse в момента вероятно си казват: „Видяхте ли? Не сме толкова зле. Можехме да оцелеем.“ Какво означава това за швейцарското правителство? Парите от буфера са им спестени или по-скоро предоставеният буфер няма да бъде използван.

За тях това е добре. Със сигурност знам, че мнозина в Швейцария, не само от правителството, бяха искрено разочаровани от случилото се през първата половина на годината, доверието им беше разклатено от тези събития.

Правителството трябваше да поеме отговорност за част от тях, защото именно те бяха посредници в сделката. А сега, след като не се налага да спасяват UBS и като цяло да покриват загубите от Credit Suisse, това е добър знак за швейцарското правителство.