В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Забраната за продажба на фермерска продукция може да унищожи малкия земеделец

Николай Генов, ръководител на хранителен кооператив "Хранкооп", във "В развитие", 30.11.2023

17:15 | 30 ноември 2023
Обновен: 17:21 | 30 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Може да се очаква, че налагането на забрана на фермерските пазари ще срине потребителското доверие, но всъщност наблюдаваме точно обратното. Все повече хора се обръщат към фермерските продукти, търсенето нараства и трябва да се намери адекватна рамка, с която тези продажби да се регламентират. Ни сме дали модела. Има 10-15 пазара, които работят ежеседмично с всички нужни мерки. Този модел трябва да се подкрепи и той да се разраства. Фермерските пазари, които са регламентирани, са най-регулираните пазари в момента, а една тотална забрана за продажба на фермерска продукция ще доведе буквално до унищожаване на малкия производител. Това каза Николай Генов, ръководител на хранителен кооператив Хранкооп, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Гостът коментира заповедта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с която се застрашава поминъкът на хиляди малки родни производители, сред които производители на месни и млечни продукти и яйца. Фермерските пазари и изложения се утвърдиха като устойчива практика в редица региони на страната. Те имат важна икономическа и социална функция и станаха част от обществения живот в редица български градове. След серия от апели, писма и протести на българските фермери част от новата наредба е променена, но все още опасността малките български селскостопански производители да останат без възможност за реализация на продукцията си, остава. 

Една тотална забрана за продажба на фермерска продукция ще доведе буквално до унищожаване. Подобна забрана вече тотално унищожи производството на източнобалканска свиня у нас, коментира гостът. Постоянно се говори за приоритет на малките производители, но фактите сочат в обратна посока - в момента, за да се защитят големите производители от евентуална зараза по животните, се налагат тежки ограничения на малките производители, които могат да доведат до фатални финансови трудности за тях. 

Фермерските пазари, които са регламентирани, са най-регулираните пазари в момента, подчерта гостът. За жалост, обаче, нерегламентираните продажби по останалите пазари трудно биват обхващани от проверяващите.

"Реакцията на Агенцията по храните беше бърза и конструктивна. Обърнаха ни внимание. Г-н Петърински ни прие на среща и разговаряме какви мерки да бъдат предприети, за да се изключат регламентираните фермерски пазари от тоталните забрани. Не може пазарите да бъдат поставяни под общ знаменател. Министерството на земеделието предприе по бързи стъпки по отношение на Наредба за фермерските пазари. Има и други видове пазари, и общински и т. нар. "битаци", за които всички знаят, но спрямо тях никой нищо не прави". 

Защо фермерските цени са с 20% до 40% по-високи от цените в големите търговски вериги? Може ли тази тенденция да се обърне, ако българският производител има директен достъп до пазара? Защо преобладаващият брой производители, които продават на регламентираните фермерски пазари са "млади хора, които не са второ и трето поколение производители, а високообразовани хора, завърнали се от чужбина"? Как развитието на техните фермерски стопанства съживяват селските райони, в които се разгръщат? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.