В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Технологиите и инженерните науки са най-предпочитани сред учениците у нас

Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, "В развитие", 28.11.2023 г.

17:25 | 28 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

„Базар на професиите“ 2023 е единственият форум за професионално развитие, който е насочен за ученици от 7 и 12 клас. Този форум цели да покаже множеството професии и възможности за реализация още преди учениците да са избрали своя път, както и да им помогне да направят своя избор. „Базар на професиите“ мина успешно, като присъстваха над 2000 ученици, учители и родители не само от София, а и от поне 20 града от цялата страна. Това заяви Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Макар че седмокласниците са все още далеч от професионалния си път, им предстои избор на ново училище, което ще предопредели посоката на развитие – именно затова вратите на „Базара на професиите“ са отворени и за тях.“

Забелязва ли се разлика в интереса и нагласите на учениците от по-големите градове и по-малките населени места?

По отношение на интереса и нагласите на учениците Георгиева отбеляза, че първи позиции заемат професиите с инженерни науки и информационни технологии. Според нея това се обуславя от факта, че много от компаниите в България имат нужда от такива кадри и реализацията например в инженерния сектор, е много обещаваща.

Тази теза бе подкрепена и от наше проучване, което показа, че на първо място като предпочитан сектор са технологиите. Трябва да се отбележи, че информационните технологии са на върха, но в областта има поне 15 професии, които да бъдат практикувани. Професията програмист може дори да изчезне, но има много разновидности като специалист по географски и информационни системи или киберсигурност. На следващо място според желанията на учениците са медицина, учителски професии и предприемачество, коментира още Георгиева.

„Основно послание обаче е - колкото и да върви дигитализацията, човешкият елемент е изключително важен, за да направлява процесите в нея и да бъде достатъчно добре подготвен.“

Според Георгиева има разминаване между желанията на учениците и нуждите на бизнеса, затова и първото проявление на проекта за кариерния форум е да поканят децата в компаниите, за да видят действително производствените процеси.

Успехът на едно училище се измерва по резултатите от матурите и усилията на всички страни са насочени в тази посока, докато бизнесът търси много повече умения като новаторство, изобретателност, аналитични умения и др.“

Един от въпросите към младите хора на форума беше свързан с това колко от тях използват изкуствен интелект за писане на домашни, като над 50% дадоха положителен отговор. Съветите на всички специалисти обаче, казват данните от него да се ползват изключително внимателно, посочи Георгиева.

Във връзка с адаптацията на учебните програми с бързите промени на пазара на труда Георгиева подчерта, че по-скоро учителите са тези, които въвеждат такива промени. Засиленият интерес към учителските професии тя отдава именно на учители, които представляват вдъхновяващи примери за децата.

На фона на все по-строгите ESG регулации по отношение на политиките на компаниите има недостиг на такъв тип специалисти. Темата за ESG е част от световния дневен ред от 2004 г., но в момента компаниите няма как да не спазят законовите изисквания – досега бяха доброволни и много от фирмите все пак ги спазваха, но сега задължителният характер ще накара всяка една от тях да може да отговори на тези норми, смята Георгиева.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.