В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Либерализацията на енергийния пазар помага за справянето с енергийната бедност

Драгомир Цанев, зам.-директор на ЕнЕфект, и Виктор Аврамов, преподавател в НБУ, В развитие, 09.12.2016

20:47 | 9 декември 2016
Обновен: 21:24 | 9 декември 2016
Драгомир Цанев, зам.-директор на ЕнЕфект. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Драгомир Цанев, зам.-директор на ЕнЕфект. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите с енергийната бедност не се решават чрез подкрепа за социално слабите домакинства от гледна точка на субсидиране на закупуването на енергийни източници, а чрез инвестиции предимно в енергийна ефективност. Едно от най-големите й предимства е, че работи за запазването на парите в местните икономики и създаване на нови работни места, както и подобряване на здравословните условия на живот и е един от пътищата за стимулиране на икономическото развитие. Това коментира Драгомир Цанев, зам.-директор на ЕнЕфект, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е по-коректно да се говори за икономическа, а не за енергийна бедност. Той обяви, че голяма част от специалистите смятат, че енергийната бедност е не невъзможност да си платим навреме сметките, а невъзможност да имаме достъп до енергийни услуги.  

"Става дума за обща бедност, защото първо енергийната се включва в този контекст, а и като цяло цените в сектора не са високи, като изключим пазара на течни горива", каза Виктор Аврамов, преподавател в НБУ. По думите му първото, което трябва да направи държавата, е да зададе ясна дефиниция на понятието, за да може на базата на него да се изработят ефективни инструменти.

И двамата експерти бяха категорични, че либерализацията на пазара ще помогне за разрешаването на проблема с енергийната ефективност и няма да повиши цените. 

"Това е един типичен бизнес случай, при който има реална възвръщаемост, един свободен пазар ще увеличи търсенето на устойчиви реализируеми проекти за енергийна ефективност и ще помогне тя да стане стандартна практика в нашите икономически отношения", посочи Цанев.