В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Здравният туризъм в България може да спечели от климатичните промени

Д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), "В развитие", 22.09.2023 г.

14:45 | 22 септември 2023
Обновен: 16:39 | 22 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Климатичните курорти станаха предпочитани от европейските туристи след пандемията от Covid-19. С десетилетия традиции в сектора и курорти като Пампорово и Чепеларе, България може да предложи на туристите уникалната комбинация от чудесен климат и минерални води. Това коментира д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), за предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Надяваме се здравният туризъм да стане приоритет, защото това е възможността България да ребрандира своя имидж. Този процес започва от бизнеса, общините, Министерство на туризма, но и на здравеопазването, МОСВ, МРРБ - тъй като продуктът здравен туризъм не е само свързан с едно министерство на туризма. Здравният туризъм е част от здравеопазването."

Потенциалът за развитие на здравния туризъм е "огромен", смята Кацарова, особено ако печалбите от курортни такси се реинвестират. Трябва стратегия и помощ от държавата, ако се иска нещата да се случат по-бързо, добави тя.

Тази промяна към здравен туризъм се налага и от климатичните промени, които засягат Европа, и България може да спечели от това, ако се позиционира добре. За момента секторът страда от липса на чужди туристи, тъй като липсва реклама, каза Кацарова.

Повече по темата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.