В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Глобалният Север иска да реши проблемите на Африка, но без нейното участие

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, "В развитие", 20.09.2023 г.

15:25 | 20 септември 2023
Обновен: 15:56 | 20 септември 2023
Автор: Даниел Николов

На срещата на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк се видя, че Латинска Америка и Азия подкрепят страните от Африка, но това не прави глобалният Север. Развитите страни излизат с декларации, че трябва да обърнат внимание на проблемите на държавите в Африка, но това на практика се прави от други лидери. Това е тежък, пропуснат момент, коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"ЕС има сериозен ангажимент за участие в развитието на Африка, но този ангажимент ловко избягва критичните точки, на които ако не се опрем, няма как да изпълним това обещание. Огромната задлъжнялост на Африка е до голяма степен към богатия Север - приемаме че през годините западното общество е давало възможност за взимане на кредити, които са отпускани със знанието, че няма да могат да бъдат връщани; не сме направили необходимото да има процес на проследяване и възпиране на харчене, когато това не е в изпълнение на ангажиментите, за които са взети тези пари. В момента няма африканска страна, която да може да развива собствена програма. Тук е един от големите проблеми - ние продължаваме да виждаме себе си като партньор, който ще решава проблемите, но ако може ние да им кажем как да си решат проблемите. Те са изключени поради липса на тази фискална независимост."

Западното общество не отделя достатъчно за постигането на целите за устойчиво развитие в Африка, където все пак има значителен прогрес въпреки липсата на финанси и компетенция. "Изпращаме експерти, знаем какво става, но не оставаме достатъчно дълго, за да прехвърлим нашите умения", каза Дечева.

Конфликтите и големите мигрантски вълни от Африка са основно породени от липса на достъп до ресурси, вода, храна, образование и здравеопазване. Една промяна на финансиращата рамка трябва да бъде насочена към решаване на тези проблеми, което може да подобри условията на живот в различните страни и така да премахне нуждата на поне част от мигрантите да поемат по опасния път към Европа, добави Дечева.

"Възможността на Африка да направи огромния преход е голяма - те ще тръгнат по този път, въпросът е дали ние ще бъдем с тях или те ще изберат други партньори. Това е много тежък и сериозен проблем за нас - и за Африка, но е по-сериозен проблем за нас."

Има варианти за решаване на проблема с кредитната задлъжнялост на Африка, но това ще изисква разговори между международните кредитори и институции, ако ще се работи за постигане на целите до 2030 г, каза Дечева. Африка в момента харчи много повече за обслужване на тези дългове, отколкото за образование и здравеопазване, а конфликтите налагат допълнителни разходи за отбрана.

"Нашите страни, северните, са по-добре настроени да предоставят ресурси за военните операции в тези страни, отколкото за преодоляването на бедността и глада."

Как климатът въздейства върху бедствието в Либия, как се развива мигрантската криза в Судан може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.