В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвестиции за над 150 млн. евро са привлечени в България от фонд „Три морета“

Цанко Арабаджиев, изпълнителният директор на ББР, "В развитие", 15.09.2023 г.

15:44 | 15 септември 2023
Обновен: 10:42 | 18 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Общият размер на фонд „Три морета“ е около 1 млрд. евро. При основаването му всяка от държавите се включва със сума съгласно нейните възможности и желания, като България е инвестирала 20 млн. евро. Към днешна дата сме привлекли инвестиции за над 150 млн. евро директно у нас посредством 2 транзакции. Това каза Цанко Арабаджиев, изпълнителният директор на ББР в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Арабаджиев споделя, че миналата седмица в Букурещ се е провела годишната среща на инициативата "Три морета". Там са присъствали президентите на повечето страни членки, като са се взели няколко ключови решения. На първо място - включването на Гърция в екипа. От друга страна, обявяването на инициативата за създаване на втори фонд в рамките на „Три морета“, който ще бъде в сферата на иновациите.

Гостът разказва, че когато държавите членки на фонда са се събрали, са набрали 1 млрд. евро, с които "Три морета" да инвестира в инфраструктури проекти в 3 основни направления- транспорт, дигитализация и възобновяеми източници. Главната им идея е да покажат, че проектите в тези направления и инфраструктурните проекти могат да бъдат печеливши и за инвеститорите.

"Предизвикателството е как тази инициатива да бъде продължена и надградена така, че успехът, който е до момента, да не се загуби."

В ефира на предаването гостът обсъди и актуалната тема, касаеща вдигането на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка. Според Арабаджиев от това би следвало увеличение на лихвите и у нас. Макар и в България за момента те да са доста ниски, гостът смята, че лихвеното повишение неминуемо ще бъде усетено и в страната.

"Инфлацията се ограничава доста по-трудно отколкото си мислим. Имат значение няколко неща. Първо до каква степен повишаваш лихвените нива и след това колко време ги държиш, преди да започне съответният цикъл на понижение. Ако прекалено малко вдигнем лихвите или ако прекалено къс период от време ги задържим високи, има вероятност инфлацията да се завърне дори още по-силна."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.