В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България поддържа ключовата си позиция на енергийната карта на Европа

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на преносен оператор ICGB, "В развитие", 04.09.2023 г.

16:55 | 4 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Проектът IGB допринася България да бъде ключова страна, тъй като тя се намира и на ключова географска позиция, която не може да бъде подмината. IGB надхвърля значението си за България като се превръща в основен транзитьор, който може да покаже своите реални резултати. Това коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор на преносен оператор ICGB в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Компанията е перфектен модел, в който показва, че има сътрудничество между българско и гръцко правителство. Показва, че всяка една стъпка е по-стабилна и по-стратегическа.„

Още преди да има отбелязана една година от функционирането на газопровода, IGB е почти запълнена и в тази връзка се мисли за разширяване на капацитета на проекта, защото той се оказва от стратегическа важност не само за България, където осигурява почти 50% от потреблението, но и за LNG терминала в Александруполис , както и пътят към Украйна, който се превръща в тенденция за разширяване заради големия интерес в региона.

Разширяването е процес, който се води не само от компанията, но и от газопреносният гръцки оператор ДЕСФА. Тенденциите са сериозни като Александруполис има голям потенциал и затова операторът планира да построи компресорна станция като това което се планира е - разширяване за 3 млрд. кубика до края на следващата година и - 5 млрд. капацитет, което е целта на IGB, до месец май 2025 година.

„Това което ние трябва да направим като допълнителна инвестиция е по-малко спрямо задълженията на компресорната станция. Помощта ни ще включва допълнителни оборудвания, които биха обезпечили безпрепятствен пренос за по-сериозни количества от сорта на 5 млрд. кубика.„

Интерконекторът между България и Гърция е от важно значение, защото той е единственият газопровод свързан с трансадриатическия газопровод и с влизането в експлоатация на проекта започна поток, който да обезпечи обратен поток към Молдова и Украйна.

Пазарът става все по-предсаказуем като цените също стават по-разумни. Важно е да се мисли по-стратегически, да се сключват по-дългосрочни договори и рискът да се миксира, така че ефектът да бъде най-добър за потреблението. От гледна точка на енергийното търсене газът ще продължава да бъде фактор години напред.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.