В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България се ориентира добре в новите тенденции, които пандемията наложи в туризма

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на Катедра „Икономика на туризма“, УНСС , проф. д-р Еленита Великова, преподавател в Катедра „Икономика на туризма“, УНСС и Адриана Ангелова, директор „Бизнес развитие“, Sofia Hotels Management, във "В развитие", 30.08.2023

15:55 | 30 август 2023
Обновен: 16:04 | 30 август 2023
Автор: Галина Маринова

За да се намери дългосрочно решения на проблема с привличането на кадри в туризма е важно е да се насърчават видовете туризъм, които създават целогодишна заетост, а в България здравният туризъм и бизнес туризмът дават отлични възможности в тази посока. Стремежът трябва да бъде да се създава целогодишна заетост, която да привлича качествени, високоплатени кадри в туризма. Това заявиха проф. д-р Мариана Янева, ръководител на Катедра „Икономика на туризма“, УНСС и проф. д-р Еленита Великова, преподавател в Катедра „Икономика на туризма“, УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Благодарение на възможностите, които предлага здравният туризъм, имаме шанс да развием в България концепция, която да осигурява целогодишни видове туризъм, като по този начин ще се елиминират част от лошите практики в сектора, които съществуват, добавиха експертите. Освен това за решаването на проблема с привличането на млади хора в сектора работи и фактът, че има много нови професии в туризма, като например "ивент мениджър". Наличната база в България дава възможност да се фокусираме и върху бизнес туризма.

Кариерните възможности, които предлага туристическата индустрия, са широки и не се изчерпват само с работа в бизнеса, като "пирамидата на заетостта" започва още от законодателната власт. Специалистите в областта на туризма имат възможност да работят като съветници към Комисията по туризма в Народното събрание и да способстват за формиране на законовата рамка. Могат да работят и в изпълнителната власт - Министерството на туризма. 

Могат да се реализират и в бизнеса - в туроператорската дейност, в туристически агенции, ресторантьорски и хотелиерски компании. Не трябва обаче да се забравят и общините, където на регионално равнище има комисии по туризъм. Могат да намерят реализация и в медиите, както и в академичните среди. Възможностите са разнообразни, подчертаха преподавателите.

"Свобода, многообразие, гъвкави възможности за работа, комуникацията с много различни хора, са едни от основните предимства на квалификацията в областта на туризма". 

Пандемията промени фокуса на туристическата индустрията като в глобален план видяхме промяна на фокуса, не само в България, но и по света, като интересът се насочи в посока здравни дестинации и здравен туризъм. Здравето и превенцията са изключително важни в динамичната среда, в която живеем и туризмът, свързан с това отдавна трябваше да бъде фокус в България.

Летният морски туризъм, който е най-атрактивен за 50% от населението като потенциален потребител, вече отстъпва на по-заден план като водещи стават целогодишните форми на туризъм и четирисезонността, за която от 2021 година започна активно да говори и изпълнителната власт. 

В тази посока видяхме добрите практики на дестинации за здравен туризъм, като например Велинград, които бяха лидери. От морските ни курорти Поморие, Влас, Несебър, Константин и Елена също са добри примери, които успешно се възползват от новата тенденция на засилено търсене в областта на балнеолечението, подчертаха събеседничките. Здравният туризъм е по-доходоносен, заетостта е на четири и петзвездни хотели, носи по-добри приходи, а освен това е целогодишен, като България се ориентира добре в новите посоки, които пандемията е наложила в областта на туризма.

Според Адриана Ангелова, директор „Бизнес развитие“, Sofia Hotels Management, която също се включи в разговора, образованието в сферата на туризма в България вече не е единствено теоретично и откъснато от реалните казуси и живата действителност, в която бизнесът днес оперира. "Връзката между студентите, преподавателите и хората от бизнеса е отворена и това много подпомага подготовката на кадрите, за да бъдат те такива, каквито след това са нужни на компаниите".

Създават ли рискове новите технологии за хората в туризма и ще изместят ли те хората от работните им места? Кои са най-желаните професии в туризма? Какви бакалавърски и магистърски програми предлага катедрата "Икономика на туризма" и как те отговарят на новите предизвикателства и изисквания на бизнеса? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.