В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

От бедно дете до президент на Бразилия - Лула да Силва е модел за подражание

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, 09.06.2023 г.

14:42 | 9 юни 2023
Обновен: 09:00 | 12 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Лула да Силва действително извървява един много дълъг път , но в политиката, той е пример за това, какъв трябва да бъде един човек в Бразилия. През 80-те години, той е един от основателите на партията на работниците в Бразилия, а в същата година е арестуван, заради стачка, в която е обвинен. За пръв път е избран на официална позиция през 1986 година в Конгреса на страната. Лула се явява шест пъти на президентски избори, като три пъти печели. След двата си мандата и макар 90% одобрение в негова полза, Лула си тръгва, защото Конституцията не позволява трети мандат. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

През 2022 г. той става става 35-тия президент на страната. Тогава Бразилия има изключителни проблеми свързани с това, че 12,3% от населението живеят с под 1,99$ дневно, според Световната банка. По време на управлението на Лула този процент пада до 5%. Той обръща внимание на заетостта, образованието и прекратява масовата практика за обработване на големи блокове земя като промотира малкото земеделие на дребните фермери и същевременно рекламира и широката гама продукция на страната.

Делата, по които е обвинен през 2017 година, са използвани като политическа кампания за следващата му кандидатура. Лошота политика на предшественика му Болсонаро много помогна, защото ако имаше силен опозиционен кандидат, шансовете на Лула щяха да са минимални. В момента бразилците интуактивно го избраха, за да се възползват от неговата политическа гъвкавост.

Действията и опитите на Бразилия да са в приятелски отношения с повечето страни е урок по висша дипломация ако погледнем начина, по който Лула се обяви против действията на Русия, но и в същото време отказа помощта. От 1947 година до сега генералните асамблеи на ООН започват с изказване на бразилския президент, точно заради позицията на Бразилия да не се намества нито във Втората световна война, нито в други по-мащабни конфликти. В Конституцията от 1988 г., от която Лула се води, се казва, че държавата им не се намества във вътрешната политика, което го прави тих по някои теми като тези в Ел Салвадор, допълва Цицелков.

Първото външнополитическо действие на президента Лула беше да изпрати посланик във Венецуела, за да говорят за честни избори през 2024 година.

„Лула никога не е бягал от своят ляв произход, от своите леви убеждения, но не можем да го обвиним, че е комунист, в една такава развита държава. Това което той винаги е казвал в своята политическа кариера е, че Световната банка, Международната търговска организация и ООН фаворитизират големите държави, а трябва да мислят за развиващите се.“

Възможността за Венецуела да се присъедини към БРИКС съществува, но трудно би се осъществила преди изборите през 2024 г.

Повече за личността на бразилския президент Лула да Силва вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук