В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако Индия не проведе ключови промени, преднината на Китай трудно ще се стопи

Владимир Шопов, политолог и анализатор, във "В развитие", 08.06.2023

17:00 | 8 юни 2023
Обновен: 17:15 | 8 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Индия трябва да предприеме промени за подобряване на инфраструктурата си и на неефективната си администрация и ако не го направи, то дългосрочно, въпреки проблемите на Китай, дистанцията в икономическото развитие на двете страни трудно ще бъде стопена. В Китай, вече има компании, които напускат, а все по-рядко се чува за такива, които увеличават присъствието си в страната. Като цяло повечето компании са притеснени. Това каза Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Въпреки проучванията, които показват, че притесненията на европейските и американските компании от бизнес средата в Китай намаляват, вече има компании, които напускат, а все по-рядко се чува за такива, които увеличават присъствието си в страната. Има обаче две големи изключения, които дългосрочно могат да се окажат стратегически. Като цяло повечето компании са притеснени, но тези, които действат, се насочват към стратегията за диверсификация "Китай плюс едно", каза гостът. "Ще видим колко устойчива ще е тя". 

"Самият факт, че вече много хора си задават въпроса кой ще доминира през новия век - Китай или Индия - и, че това не е очевидно отваря вратата за много размисли и касае начина, по който държавите и компаниите развиват стратегиите си за развитие. До преди няколко години еднозначният отговор беше - Китай".

Демографският аспект обаче се надценява, категоричен бе Владимир Шопов. "Да, има периоди и етапи от икономическото развитие, когато демографският аспект е важен, особено в първите, начални етапи на икономическата мобилизация. От тази гледна точка Индия ще има капацитет, но въпросът е, че зад Индия не стои възможността да копира модела на ускорено индустриално, масово, продуктово производство, при което факторът демография е толкова ключов".

"Това не означава, че демографията няма своето значение, но има един аспект, който е подценяван по отношение на Китай и който представлява един от големите проблеми за страната. Застаряването не е свързано само с напускането на големи групи от хора на пазара на труда. Резултатът е не просто натиск да се повиши общата продуктивност на икономиката. Означава, че в Китай ще се вдигне много търсенето в публичните системи, които не са адекватно развити в Азия и особено в Китай. Фокусът върху скоростта на икономическия растеж остави тази тема на заден план и това ще носи голяма тежест". 

Относно прогнозата, че китайският БВП ще настигне този на САЩ около 2023 година, а Индия би могла да го направи едва през 2075 година, гостът коментира, че подобни дългосрочни прогнози, базиращи се на проектиране в бъдещето на настоящи модели на развитие, дори и с известно модифициране, "все по-малко работят от чисто прогностична гледна точка". "Аз имам сериозни резерви към подобен тип прогнози". 

Гостът все пак подчерта, че ако Индия иска да се възползва, например от отлива на компании от Китай, то тя трябва да реши конкретни проблеми, свързани с ускореното развитие на инфраструктурата и с решаване на проблема с административната неефективност. "Ако промените в Индия не бъдат направени, то дългосрочно, въпреки проблемите на Китай, тази дистанция трудно и бавно ще бъде стопена". 

"Индия и Китай са традиционни опоненти. Те доста често са водили войни помежду си. И двете държави създават стратегии, за да укрепят позициите си една спрямо друга. Индия през последните 10-на години се активизира в регионален аспект. Китай прави същото и то по начин, по който дразни Делхи - през бурното развитие на отношенията си с Пакистан и позиционирането в този пояс, който е на Северозапад от Индия и дори навътре - в Афганистан".

За да получи предимство в сблъсъка си с Китай, Делхи трябва да пристъпи отвъд традиционната си политика на дистанциране, подчерта Шопов. "Има предпазливи жестове към Запада, но за да се противопостави на Китай, Индия трябва да остави на заден план принципа на равната дистанция". 

Каква е стратегията на Китай спрямо чуждестранните инвестиции в страната? Кой ще се възползва от евентуални последователни върни от излизащи от Китай чуждестранни компании, ако тя се осъществи като постоянен тренд? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.