В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Тайван бърза да попречи на Китай да прекъсне достъпа му до света

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 30.05.2023 година

14:21 | 30 май 2023
Обновен: 14:43 | 30 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Засегнати от земетресения и потенциален конфликт с Китай, тайванските лидери искат да ускорят плановете си за повишаване на устойчивостта на острова към прекъсвания на комуникациите и преки атаки срещу цифровата му инфраструктура. Това каза Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова. 

Тайван има 14 подводни кабела, простиращи се на хиляди мили и директно свързващи азиатски нации, включително Китай, със САЩ и други части на света. Това е уязвимост, която правителството на острова, виждайки всяко прекъсване като потенциално дестабилизиращо, иска да минимизира. Прекъсване при конфликта с Китай може да доведе до откъсване на Тайван от света.


Подводните кабели на острова бяха прекъснати през февруари

Одри Танг, която оглавява тайванското министерство на цифровите въпроси, казва, че иска икономиката на острова, чиято стойност е 740 млрд. долара, да може да се справи с евентуален срив на всички свои комуникации в случай на извънредна ситуация до края на следващата година.

Тази заплаха не е само на теория - тайванските острови Мацу се оказаха в дигитална криза, след като през февруари два от подводните им кабела бяха прекъснати от лодки, плаващи под китайски флаг. Преди това през 2006 г. земетресение прекъсна осем подводни кабела около Тайван, а ремонтът им отне седмици и наруши интернет връзката, банковото дело и трансграничната търговия в голяма част от Азия.

Тъй като в началото на 2024 г. в Тайван ще се проведат президентски избори, очаква се Китай да увеличи усилията си да повлияе на вота. Планът на острова за реагиране при бедствия предвижда създаването на 700 сателитни приемника, разположени из целия Тайван.

В Москва атака с дрон причини леки щети на сгради тази сутрин. Според информацията няма сериозно пострадали при инцидента, а спешните служби изясняват обстоятелствата.

Видеоклипове, споделени в руските социални медии, показват как противовъздушната отбрана стреля по дронове в различни части на Москва и Московска област. Все още никой не е поел отговорност. Украинската столица Киев бе изправена пред 17-та руска атака само този месец, тъй като Русия засили кампанията си за бомбардировки преди отдавна прогнозираната украинска военна контраофанзива за връщане на окупираните територии.

Правителството на Южна Африка ще предостави дипломатически имунитет на официални лица от групата БРИКС. Имунитетът се отнася за срещата на външните министри от блока, в който влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, които ще се съберат в Кейптаун на 1 юни.
Южна Африка е поканила руския президент Владимир Путин да присъства на срещата на върха на БРИКС през август. Членството на Южна Африка в Международния наказателен съд (МНС) задължава властите да арестуват Путин, ако той пътува до страната за участие в срещата на върха.

Повече за водещите новини вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук