Тайван и САЩ договориха търговска инициатива

Самсън Елис, Bloomberg

14:30 | 19 май 2023
Обновен: 15:08 | 19 май 2023
Преводач: Мария Попова

Това не е непременно споразумение за свободна търговия, нито пък решава въпроса с тарифите. Така че, за какво се отнася това споразумение?

Добър въпрос. Важно е да подчертаем, че това е първата стъпка от търговската инициатива, по която преговарят САЩ и Тайван през последните няколко месеца и е част от неофициалните търговски преговори между двете държави. Това начално споразумение включва митниците, ще улесни митническите процедури, ще намали времето за престой на камиони и кораби и подобрява регулациите.

От друга страна, споразумението не включва по-сложни проблеми като вносните мита и други налози. Макар че Тайван отдавна твърди, че за тях тарифите не са особен проблем, когато става дума за преговори със Съединените щати. Над 70% от тайванските стоки, които влизат в САЩ или се облагат с минимални мита, или въобще не се облагат.

Тоест, проблемът с митата не е сред големите въпроси. Един от големите проблеми за компаниите от Тайван и особено за американските компании, които работят тук е двойното данъчно облагане. Има още какво да се направи по отношение на това какво да включват тези търговски преговори.

Те наистина са нещо като награда за президента Цай след като преди три години тя предприе стъпки за отстраняването на забраната на Тайван за внос на свинско месо от САЩ.