Китай провежда най-мащабните учения около Тайван

Вони Куин, Bloomberg News

09:00 | 10 април 2023
Обновен: 10:22 | 10 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

За втори пореден ден Китай проведе военни учения около Тайван с много маневри с участието на авиация и кораби. Операциите започнаха след като президентът на Тайван се завърна от посещение в САЩ, където разговаря с конгресмени. Министерството на отбраната в Тайпе съобщи, че са били засечени 70 самолета и 11 бойни кораба от китайската армия в неделя около острова.

За трети пореден ден Северна Корея не отговаря на редовните корейски телефонни разговори. Сеул и Пхенян обикновено говорят по сигурна гореща линия между военните си по два пъти на ден всеки ден. Напрежението на полуострова се повиши след последните ракетни тестове на Севера, които бяха приети като отговор на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ.

Световната банка ще положи усилия за решаване на проблема с растящия дълг на най-бедните страни на Пролетната среща тази седмица. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас каза, че ще бъдат направени конкретни предложения за едни от най-големите преструктурирания по време на кръгла маса по въпросите на дълга. Над половината от страните с ниски доходи по света са под повишен дългов риск или вече се изправят пред проблема. Няколко страни дори вече обявиха фалит.

Американският здравен министър каза, че администрацията на Байдън оценява всяка възможност да се справи с решението на съдия от Тексас, който отмени десетилетното ползване на важно лекарство, използвано при абортите. Той каза пред CNN, че администрацията вече е обжалвала и че решението на съда в Тексас заплашва целия процес на одобрение на медикаменти от Федералната агенция по лекарствата.

Илон Мъск увеличава инвестициите на Tesla в Китай в момент на нарастване на напрежението между Пекин и Вашингтон. Производителят на електромобили ще построи нов завод за батерии в Шанхай, където вече прави коли. Новият обект първоначално ще произвежда по 10 хиляди батерии на година и продукцията ще бъде за целия свят. Строителството ще започне през третото тримесечие на годината.

Филмът за Супер Марио записа записа най-силната премиера за годината досега. Анимацията на Comcast-Universal Pictures събра 146 млн долара от националната си премиера и 378 млн долара по света. Филмът се очакваше да събере 112 млн долара от премиерата си в кината в САЩ и Канада от петък до неделя.