В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейският тренд колите да се наемат, а не да се купуват, се налага и в България

Асен Асенов, съосновател на CAZAM.BG, „В развитие”, 19.05.2023

17:51 | 19 май 2023
Обновен: 22:22 | 21 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Българите предпочитат да купуват автомобилите си или със собствени средства, или с финансиране чрез лизинг, което предполага, че накрая се придобива собствеността върху превозното средство. Това е най-голямата разлика, която съществува при ползване на автомобила между Западна Европа и Източна Европа, и в частност в България, коментира Асен Асенов, съосновател на CAZAM.BG, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

В Западна Европа хората предпочитат да наемат автомобил, да го ползват известно време  - може краткосрочно или дългосрочно, като в наема се включват всички допълнителни услуги, които касаят ползването на автомобила, като неговото застраховане и обслужване, а накрая автомобилът се връща. Докато в България хората купуват автомобил, изплащат го за определен срок, накрая стават собственици и през това време носят всички рискове, които са свързани с неговото обслужване. След изплащане на лизинга могат да продължат да го ползват за още известно време или когато решат  - да го продадат отново, обясни Асенов.

„Ако автомобилът е под наем, обслужването и поддръжката му са ангажимент на наемодателя, където често има и клаузи за заместващи автомобили”, изтъкна събеседникът.

По думите му българите вземат автомобил под наем все още доста ограничено. Ние сме лизингова група, която предлага и такава услуга. В момента тя се ползва предимно от малки и средни предприятия, основно за техния мениджмънт и от отделни физически лица, като по-голямата част от тях са чужденци, които работят в България и за тях тази услуга е нормална.

„Според мен е въпрос на време тези неща да се обърнат и нещата да се насочат повече към ползването на самия автомобил като услуга. ..В големите градове в Европа е прието придвижването да става като съчетание между оптимален градски транспорт, коли под наем или споделяне на автомобили и за най-краткосрочните разстояния се използват тротинетки, като очакваме това да стане и при нас”, сподели Асенов.

Коментирайки продажбите на нови автомобили в България, събеседникът посочи, че ситуацията се променя бавно. Все още в България сме в ситуация, в която лизинговите компании са много агресивни, има добри лихвени проценти и всеки може да финансира покупката си на автомобил.

Когато икономиката  се забави обаче, проникването на лизинга във всички сделки за покупка на автомобили намалява. Хората предпочитат или да ползват собствени средства или просто да отложат покупката на автомобил, разказа експертът.

Според статистиката, която имаме, от всички автомобили в България около процент, процент и малко е сборът на хибридните и на електрическите автомобили. Това е голямата разлика, която се наблюдава между България и останалите държави в Европа, особено в Западна Европа. В Европа само за сравнение процентът на новорегистрираните електрически автомобили е 44%. България изостава в продажбата на електрически автомобили и причините за това са много. Ние сме предимно ценови ориентиран пазар, а електрическите автомобили са скъпи. Другият проблем е свързан със зарядните станции, тоест все още тяхното разпространение не е достатъчно или дори ако разпространението им е достатъчно , там няма достатъчен капацитет, за да могат да обслужат толкова много желаещи. 

„Това са част от проблемите, които предстои лека-полека да се решават. Електромобилите ще поевтинеят, ще имаме повече станции, но това нещо няма да стане толкова бързо, особено в България”, смята Асенов.

Как платформата CAZAM.BG дигитализира процеса на покупка на автомобил може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.